tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.7.2019

Uzay mikroskopları tarımın hizmetinde!

Uzay mikroskopları tarımın hizmetinde!

Farklı buğday çeşitlerinin arazideki performansları artık uydular yardımıyla uzaydan izlenecek.

Dünyanın yörüngesinde arzı endam eden uydular, başta iletişim alanı olmak üzere dünyada süren yaşamı kolaylaştırmak için canla başla çalışıyor! Son yıllarda hava ve arazi koşullarına dair veri sistemlerinde gelişmede önemli payı olan uydular artık tarımda çok daha hassas işleri yerine getirmeye aday.

ABD’nin Washington Devlet Üniversitesi’nde tarım ürünlerinin gelişme süreçlerinin uydular yardımıyla takip edilmesini öngören proje bunun kanıtı. ABD Tarım Bakanlığı’nın 500 bin dolar bütçe sağladığı bu araştırma, bugüne kadar buğday çeşitlerinde birebir temas halinde yapılan gözlemlerin uydular sayesinde adeta bir “mikroskop hassasiyetinde” gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Keskin gözler bitkilerin üzerinde

Geliştirilen yeni buğday çeşitlerinin performansını ölçmek için bitkinin arazideki gelişim süreci ve her aşamada büründüğü fiziksel-biyolojik özellikleri gözlemlemek gerekiyor. “Fenotip belirleme” (phenotyping) olarak adlandırılan bu çok yönlü işlemi uydulara devretme fikrini heyecanlı kılan iki temel neden var: Uyduların ayrılmaz parçası olan modern kamera ve sensör teknolojilerinden yararlanmak ve “yukarıdan gözlem” sayesinde geniş çaplı ve stratejik verilere ulaşmak.

uzay-mikroskoplari-tarimin-hizmetinde.jpg

Hem ıslahçılara hem üreticilere hizmet edecek

Ürün kalitesi ve hastalık-stres direnci yüksek çeşitler geliştirilmesi için bitki fenotiplerinin en iyi şekilde gözlemlenmesi gerektiğini söyleyen proje yürütücülerinden Zhiwu Zhang, “Uydu görüntüleri hem ıslahçılara farklı buğday çeşitlerini karşılaştırma, hem de üreticilere kendi bölgelerinde hangi ürünlerin daha yetişebileceği yönünde bilgi sağlayacak” diyor.

Bu durumda akla şu soru geliyor: Yeryüzünden kilometrelerce yukarıda bulunan uydulardan bir bitki taneciğinin en ince ayrıntısına bakmak mümkün mü? Bunun cevabını araştırmacılardan Sindhuaj Sankaran veriyor: “Sensör teknolojisi çok büyük bir hızla gelişiyor. Kamera maliyetleri azalıp çözünürlük oranları yükseldikçe bitkilerin performansını izlemek her zamankinden daha kolay hale gelmiş durumda.”

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.