Tarımsal üretim ve teknolojide tüm dünyanın örnek aldığı Hollanda’da “sera gazı emisyonları” tartışmalarına karşı binlerce üretici seslerini duyurmak için sokağa çıktı.
Türkiye tarımının kronik sorunları tartışırken iş karşılaştırma yapmaya geldiğinde kimse Hollanda’nın adını anmadan edemiyor. Aslında bu durum yalnızca Türkiye değil, tarımda iddia sahibi olan ya da olmak isteyen diğer ülkeler için de geçerli. Hollanda’nın kısa zamanda tarımda başardıklarına bakıldığında bu son derece normal.
Yüzölçümü Konya’dan biraz büyük olan Hollanda, bugün yalnızca 1,8 hektarda yaptığı sebze-meyve ve hayvansal ürün üretimiyle ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci tarımsal ihracatçısı konumunda. Bu mucizevi başarının ardından ise planlama, yüksek teknoloji ve tarımsal zincirin doğru şekilde yönetimi yatıyor.
Ancak tüm dünyanın gıpta ile izlediği Hollanda’da bile tarım sektöründe her şey güllük gülistanlık değil! Bu hafta traktörlerine binerek yollara düşen binlerce Hollandalı üretici, tarımdaki son dönem politikaları protesto etmek için Lahey’deki hükümet binasına doğru yola çıktı.
Meclisteki öneri tepkileri ateşledi
Üreticileri harekete geçiren konuların başında son günlerde iyice kızışan sera gazı emisyonları tartışmaları geliyor. Ülkedeki sera gazı emisyonlarının artışından tarım sektörünün sorumlu tutulmasına karşı tepkilerini dile getiren üreticilerin eylemi, Hollanda tarihinde kaydedilen en yoğun trafiğe yol açacak kadar geniş bir katılıma sahne oldu.
Eylemi ateşleyen konu, geçtiğimiz günlerde koalisyon ortağı D66 partisinin “Çiftliklerde izin verilen hayvan sayısının yüzde 50 oranında azaltılması” yönündeki önerisiydi. Hızla bir araya gelen üreticiler bu öneriye karşı “Karbon ve azot oksit emisyonlarının bağımsız bir kurum tarafından ölçülmesi” taleplerini dile getiriyorlar.
Üretici yoksa gıda da yok
Eylem için 75 adet traktöre izin verilmesine karşın üreticiler yüzlerce traktörden oluşan uzun bir konvoyla Lahey’deki Malieveld meydanına ulaştı. İklim değişikliğine kendilerinin neden olduğu yönünde kamuoyu oluşturulduğunu savunan üreticiler, “Üretici olmaktan gurur duyuyoruz”, “Üretici yoksa gıda da yok”, “Siyasetçilerin cahilliği üreticilerin yaşamlarını tehdit ediyor” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.
Gösteriler üzerine bir açıklama yapan Tarım Bakanı Carola Scouten ise görev süreleri boyunca söz konusu yasa teklifi çerçevesinde bir uygulamaya gidilmeyeceği sözünü verirken, “Çabamız hem sağlıklı bir çevre hem de güçlü bir tarım sektörü için” şeklinde konuştu.