İklim değişikliği nedeniyle 2030’a kadar dünya çapında 80 milyon çalışanın işini kaybedeceği öngörülüyor. Bundan en çok etkilenecek meslek grubu ise tarımsal üreticiler olacak.
Küresel iklim değişikliğinin getirdiği riskler netleştikçe, radikal önlemlere duyulan ihtiyaç da o denli belirginleşiyor. Sıcaklık stresi, kuraklık ve su kıtlığı gibi doğrudan etkilere karşı en riskli konumda bulunan tarım, sürecin ekonomik ve istihdam temelli sonuçlarından da doğrudan etkilenecek.
Uluslararası Çalışma Teşkilatı’nın (ILO) iklim değişikliğinin çalışma yaşamında yaratacağı etki üzerine hazırladığı rapor da bunu doğruluyor. Buna göre, küresel düzeydeki sıcaklık artışları 2030 yılına kadar dünya çapında 80 milyon tam zamanlı iş kaybına yol açacak. İş kayıplarının en çok yaşanacağı sektörler ise özellikle açık arazide yapılan tarım ve inşaat.
İstihdam yüzde 60 azalabilir
80 milyon tam zamanlı çalışanın işinden olması dünya genelinde çalışma saatlerinde yüzde 2,2 oranında kayıp anlamına geliyor. Bu düşüşün mali zararı ise 2,4 milyar dolara denk geliyor. Tarıma bakıldığında ise bu oran çok daha endişe verici boyuta ulaşıyor: 2030 yılında üreticilerin çalışma saatlerinde yüzde 60 kayıp öngörülüyor.
En çok yoksul ülkeleri etkileyecek
“Daha sıcak bir gezegende çalışma: Sıcaklık stresinin emek verimliliği ve düzenli işe etkisi” başlıklı ILO raporuna göre, dünya üzerinde toplam 960 milyon çalışan ile en kalabalık sektör olan tarımda istihdam düşüşünden en çok düşük gelirli ülkeler etkilenecek. İş saati kaybının en fazla yaşanacağı ülkeler arasında Güney Asya ve Batı Afrika ülkeleri bulunuyor.