tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.8.2019

Avrupa tarımı aşırı sıcakların pençesinde

Avrupa tarımı aşırı sıcakların pençesinde

Bu yaz sıcaklık rekorlarının kırıldığı Avrupa kıtasında seracılık, bağcılık ve tarla bitkileri üretimi ciddi kayıplarla karşı karşıya.

Bu yaz üst üste gelen sıcak hava dalgalarıyla boğuşan Avrupa kıtası için 2019 yazı çok zor geçiyor. Özellikle Batı Avrupa’nın pek çok bölgesinde kırılan sıcaklık rekorları yalnızca gündelik yaşamı değil ağır sanayiden tarıma pek çok sektörü de derinden etkiliyor.

Uzmanlara göre küresel iklim değişikliğinin yarattığı etkilerin sonucu olan aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan en az 15 ölüm vakası ve Fransa’da iki nükleer reaktörlerin durdurulması durumun boyutunu gözler önüne seren olaylar olsa da, sıcakların neden olduğu kuraklık ve bunun bitkisel üretime yansımaları yeni yeni ortaya çıkıyor

Fransa’da tarımsal sulamaya kısıtlama

Başkenti Paris’in 42,6 derece ile tarihinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklığı gördüğü Fransa kuraklığı ilk elden yaşayan ülkelerin başında geliyor. Güney eyaletler başta olmak üzere pek çok bölgede tarımsal sulamaya kısıtlamaların getirildiği ülkede en önemli tarımsal kalem olan bağcılık üretiminde yüzde 10 gerileme bekleniyor.

avrupa-tarimi-asiri-sicaklarin-pencesinde.jpgYangın ve kuraklığa karşı kırmızı alarm

Avrupa’nın en büyük sebze üreticisi ve ihracatçısı İspanya da hem sıcaklıkların neden olduğu yangınlar hem de tarım alanında yaşanan kayıplarla karşı karşıya. Ormanlık alanların yanı sıra binlerce hektar açık tarla üretim sahasını etkileyen sıcaklara ve yangınlara karşı “kırmızı alarm” verilen ülkede seracılıkta da ciddi kayıplar yaşanacağı belirtiliyor. 1944 yılına ait sıcaklık rekorunu Temmuz ayında kıran Hollanda’da hükümet “Ulusal Sıcaklık Planı” adı altında kuraklığa karşı uzun vadeli bir plan ilk örnek oldu.

Buğday tarlaları susuz kaldı

Aşırı sıcaklar yalnızca kıtanın yalnızca batısında değil Doğu Avrupa’da da günlük yaşamı ve üreticileri olumsuz etkiliyor. Bunun Rusya’daki karşılığı ise yüksek ısı ve düşük yağış oranları nedeniyle tarla bitkilerinde yaşanan kayıplar. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya’da son yıllarda büyük bir ivme yakalayan buğday üretiminin 2013’ten bu yana ilk kez düşeceği belirtiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.