ABD’de düzenlenen Chicago Mimarlık Bienali’nin bu yıl en ilgi çeken eseri bir lahana bahçesi! Toprağa ekili 10 bin adet lahanadan oluşan sergiyi ziyaret edenler tarıma farklı bir gözle bakma fırsatı yakalıyor.
Tarım ve sanat; insanın kendi kol ve akıl emeği ile yarattığı iki değer. Biri insanın fiziksel diğeri ise ruhsal beslenme kaynağı olan bu iki kadim uğraşın özüne bakıldığında aslında pek çok ortak nokta yakalamak mümkün.
ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen Chicago Mimarlık Bienali’nde sergilenen alışılmadık bir eser, işte bu benzerliğe vurgu yapıyor. Danimarkalı sanatçılar Karen Gamborg Knudsen ve Kasper Magnussen’in bienal kapsamında bölgedeki Garfield Park bahçesine ektiği 10 bin adet lahana, ziyaretçilerde bir tarım arazisinin çağrıştıracağı düşünceleri harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Konu sebze yetiştirmek olunca elbette ki sergi hazırlıkları da bundan aylar önce başlamış! İlkbaharda toprakla buluşan tohumlar, etkinlik tarihi gelip çattığında artık gelişme evresinde olan lahanalardan oluşan göz alıcı bir tarım arazisi ortaya çıkarmış. Lahana sergisi, uluslararası mimarlık ve tasarım projelerini bir araya getiren bienalin en ilgi çeken eseri olmayı başarmış.
Bitkilere ve arazilere farklı bir gözle bakmak
İki sanatçı için bir lahana bitkisi ya da bir lahana bahçesi, farklı bir gözle bakıldığında aslında pek çok anlamı içinde barındırıyor. Lahana sergisini bir natürmort resimlere benzeten Magnussen, “Nesne olarak gıdalarımızı oluşturan bitkilere ve onları yetiştirdiğimiz arazilere, alışık olmadığımız bir ortamda bakmak gerekiyor. Belki de her şey bir lahanaya bir ‘güzellik nesnesi’ olarak görebilmekle başlıyor” diyor.
Yaşayan bir bitki müzesi
Lahana sergisine ev sahipliği yapan Garfield Park, sera ürünleri dahil olmak üzere çeşitli bitkilerin yetiştirildiği halka açık bir yaşam alanı. Sanatçıların aynı bakış açısıyla bir çeşit “bitki müzesi” olarak bu adlandırdığı bahçenin yöneticisi Mary Eysenbach, “Bu proje bize de tarım arazilerinin yaratıcı şekilde dönüşümü konusunda ilham verdi. İlerleyen günlerde botanik bahçemizi kalıcı bir kentsel tarım arazisine çevireceğiz” diyor.
Tarımsal döngü mutfakta tamamlanacak
Serginin en ilgi çekici kısmı için ise lahanaların tam olgunlaşması bekleniyor. Knudsen ve Magnussen’in arazinin hemen yanına inşa etmeye başladığı açık mutfakta ziyaretçiler lahanaları yalnızca izlemekle kalmayıp birlikte hasat edecek, pişirecek ve tüketecek. Sanatçılar, ziyaretçilerin bu sayede bir bitkinin üretimden tüketime uzanan sürecini canlı olarak gözlemleyip, tarıma dair algılarını gözden geçirecekleri bir deneyim fırsatı yakalayacağını söylüyor.