tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2019

Fosfat yorgunluğu verimin gizli düşmanı

Fosfat yorgunluğu verimin gizli düşmanı

ABD’de yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, aşırı fosfat gübresi kullanmanın topraktaki mikroorganizmaları azaltarak bitki performansını düşürüyor.

Bitki beslemenin olmazsa olmazlarından fosfat maddesi yüksek verimin bileşenlerin biri. Ancak her şeyde olduğu gibi fosfatın da fazlası ters etki yaratabiliyor! ABD’de bir grup araştırmacı uzun süreler yüksek miktarda fosfat kullanılan topraklarda bitki veriminin düştüğünü ortaya koydu.

Cevaplar toprağın yakın geçmişinde gizli

Penn Eyalet Üniversitesi’nde tarım arazilerinin “bitki besleme geçmişi”nin topraktaki mikroorganizmaları ne yönde etkilediğini araştıran bilim insanları çarpıcı bir sonuca ulaştı. Buna göre, aynı toprak üzerindeki tüm geçmiş gübre uygulamaları mikroorganizmaların kritik olan işlevini değiştirebildiği anlaşıldı.

Araştırma kapsamında dört jenerasyon yonca bitkisi yetiştiren araştırmacılar, bu süre içinde bitkilere giderek artan yoğunluklarda fosfat gübresi uyguladı. Her yeni jenerasyona bir öncekinin yetişme ortamından bir miktar toprak aktarılarak farklı bitki besin değerlerinde yetişen bitkilerin verim değerlerini karşılaştırıldı.

fosfat-yorgunlugu-verimin-gizli-dusmani1.jpg

Aşırılığın etkisi kalıcı olabilir

Buna göre yüksek miktarda inorganik fosfat gübresiyle beslenmiş toprakta yetişen yoncaların, düşük fosfat uygulaması yapılan topraktaki yoncalara göre daha düşük performans gösterdiğini gözlemledi. Yüksek çıktılı DNA dizileme yöntemi kullanılan ölçümlemede, yoğun fosfatlı ortamda gelişen mikroorganizmaların yapısının diğerlerine oranla farklılık gösterdiği anlaşıldı.

Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Terrence Bell ve jenny Kao-Kniffin, bu verilerin aşırı fosfat gübresi kullanımının topraktaki mikroorganizmaları azaltarak bitki verimliliği üzerinde olumsuz ve kalıcı etkiler bıraktığı görüşünü kanıtlayabileceği görüşünü paylaşıyor ve bu önermeyi desteklemek için ek çalışmalar yapılacağını dile getiriyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.