E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
ABD’li tohum ve bitki koruma firması Monsanto, Alman kimya şirketi Bayer’in yaptığı 62 milyar dolarlık satınalma teklifini reddederken pazarlık kapısını da açık bıraktı.
paylaş
Bugüne kadarki en kapsamlı listeye göre dünyada 391 bine yakın bitki türü bulunuyor. Her 5 bitkiden biri ise neslinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya!
Afrika’nın en zengini Aliko Dangote, Mart'ta açtığı domates işleme fabrikasının üretimini durdurdu. Gerekçe; Tuta Absoluta yüzünden düşen domates üretimi.
ABD’de geliştirilen elektronik sensör yardımıyla marulların raf ömrü ve çürüme süreci anbean tespit edilebilecek.
Filipinli genç bir havuç üreticisi olan Jeyrick Sigmaton, kısa sürede bir internet fenomenine dönüşüp “Havuç Adam” ismiyle ünlendi.
Almanya’da bir tarımsal üretim firması ürünlerini süpermarket reyonlarında yetiştiriyor. Tüketiciler mini birer serayı andıran reyonlardan ürünlerin en taze haline ulaşabiliyor.
Herbisitlere dayanıklılık geliştiren yabani ot türlerinin sırrı çözülüyor. ABD’de geliştiren yöntem agresif yabani otların metabolizma özelliklerini ortaya koydu.
BASF, tarımsal bilgi teknolojisi ürünü Maglis’i tanıttı. Web tabanlı bir platform olan Maglis, her üreticinin kendine özgü üretim planı yapmasına fırsat veriyor.
Hollanda'da geliştirilen marul otomasyon sistemi, ürünü yalnızca hasat etmekle kalmayıp paketleme ve kasalama süreçlerini de tek başına üstleniyor.
Meyvelerin soyulmasını ve dilimlenmesinin tersinden izletildiği videolar internette “viral” oldu. Videoların ASMR adı verilen sakinleştirici etkiye sahip olduğu söyleniyor.
IKEA, evde sebze yetiştirmeyi pratik hale getiren hidroponik tarım kitinin tanıtımını yaptı. Nisan ayında piyasaya sürülecek olan kit, mutfak masasında toprak kullanmadan sebze yetiştirmeyi mümkün kılıyor.
BASF, soyu hızla tükenmekte olan kral kelebeklerini korumak için kampanya başlattı. Bunun için kelebeğin üremesine yardımcı olan ipekotunun üreticiler tarafından ekilmesi sağlanacak.
Dünyanın “en güçlü” motor sporu olarak adlandırılan traktörle çekme yarışları yoğun ilgi görüyor. 10 bin beygir gücüne ulaşabilen modifiye edilmiş traktörler yalnızca güçleri değil tasarımlarıyla da cezbedici.
ScoutPro isimli mobil uygulama, üreticiye arazisindeki koşulları anbean ayrıntısıyla not etme şansı veriyor. Sanal ortama aktarılan arazi profili başkalarıyla paylaşılıp destek alınabiliyor.
Dünyanın en eski çiçekli bitki fosili Çin’de bulundu. Juraherba bodae isimli bitki tam 164 milyon yıl yaşında!
ABD’li araştırmacılar patatesin DNA’sında bulunan moleküler belirleyiciyi buldu. Bu buluş çürümeye dayanıklı yüksek kalsiyumlu patates çeşitlerinin geliştirilmesini sağlayacak.
İsrailli araştırmacılar patatesten elektrik üretmeyi başardı. Kurulan sistem ile bir odayı 40 gün boyunca aydınlatabilecek elektrik elde edilebiliyor.
Tohum sektörünün lideri Monsanto ile dünyanın en büyük kimya şirketi BASF’in bitki koruma bölümünün Ar-Ge altyapısında birlikteliğe gidebileceği konuşuluyor.
Çin’de iki bin yıllık çay bitkisi keşfedildi. Çin İmparatoru Jing’in mezarında bulunan bitki materyalleri, çayın tarihine dair en eski somut kanıt olma özelliğine sahip.
Dow ve DuPont’un birlikteliğinden doğacak olan yeni şirketin yapısı belirlendi. Şirketin, sektörün zirvesinde konumlanacak olan tarım kolu DuPont ismiyle faaliyet gösterecek.
Tarımda kullanılan drone’lar pestisit uygulamalarında hastalık ve zararlı eğilimlerini görüntülemede fayda sağlıyor. Ancak drone teknolojisi henüz yalnızca küçük ölçekli arazilere hitap ediyor.
Domates yalnızca sofralarda değil doğada da büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Araştırmalara göre yabani domates türlerindeki zenginliğinin temelinde bitkinin genetik evrimdeki başarısı var.
Bilim insanları, hibrit tohumları özelliklerini koruyarak doğal yolla klonlamayı başardı. Yöntem tarım ürünlerinde de başarılı olursa üreticilerin verimli tohumlara ulaşması kolaylaşacak.
Çin kimya devi ChemChina, bitki koruma sektörünün lideri Syngenta’yı satın almaya hazırlanıyor. Dev anlaşma tarımın zirvesindeki hamlelere bir yenisini ekleyecek.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!