tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.5.2016

Marul detektörleri çürümeyi tespit edecek

Marul detektörleri çürümeyi tespit edecek

ABD’de geliştirilen elektronik sensör yardımıyla marulların raf ömrü ve çürüme süreci anbean tespit edilebilecek.

Sebze tezgahlarında ve reyonlarının en renkli yeşilliği olan marul, aynı zamanda kesildikten sonra tazeliğini en az koruyabilen yeşilliklerden biri. Katmanlı yapısı nedeniyle satıcının veya tüketicinin kesilmiş marulda çürüme olup olmadığını kontrol edebilmesi hiç kolay değil.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Tarım Ürünleri Geliştirme ve Koruma Araştırmaları Laboratuvarı’nda geliştirilen sistem ile marulların tazeliği kolaylıkla ölçülebilecek. “Elektronik göz” diye anılan sistemde hiperspektral görüntüleme yöntemi kullanılıyor.

Sensör çürüme sürecini tespit ediyor

Elektronik göz, hassas ışık algılama becerisi gösteren hiperspektral bir sensör yardımıyla çalışıyor. Marul yapraklarının dokusundan yansıyan ışık dalgalarının ölçen bu sensör ultraviyole ve kızılötesi dahil çıplak gözle görülmeyen ışık türlerinin çoğunu algılayabiliyor.

Islahçılar faydalanacak

Geliştirilen sistem oldukça ilgi çekici; ancak bu maliyetli yöntemin sebze satış noktalarında yaygınlaşması şimdilik oldukça ütopik görünüyor. Peki sistemden nerede kullanılacak? Projenin yöneticilerinden bitki bilimcisi Ivan Simko, elektronik gözden öncelikle marul ıslahçılarının faydalanacağını söylüyor.

Daha uzun ömürlü marullar için

Sistem sayesinde pazardaki marul çeşitlerinin raf ömürlerinin en doğru şekilde tespit edileceğini söyleyen Simko, “Bu bilgi, uzun ömürlü marul çeşitleri geliştirmek üzere çalışan ıslahçılar için yol gösterici. Aynı zamanda hazır ve paketlenmiş salata ve marul endüstrisi için de yönlendirici olacak” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.