Çeltiğin topraktan beslenmesini sağlayan protein üzerine yapılan çalışma sonucu kendi pH değerini yükseltebilen çeltik çeşidi geliştirildi.
İngiliz ve Çinli bilim insanları, çeltiğin genetik yapısında bulunan ve bitkinin topraktan beslenmesini sağlayan proteini tanımladı. Bu proteinin arttırılmasıyla pH değeri yükseltilen çeltik, yapılan denemelerde yüzde 54’e varan verim artışı sağladı.
Çin’de bulunan Nanjing Tarım Üniversitesi ile İngiltere’de bulunan John Innes Centre’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği proje, çeltik bitkisinde bulunan OsNRT2.3 isimli gen üzerine yoğunlaştı. Araştırmacılar, bu genin ürettiği OsNRT2.3b proteinin bitkinin beslenmesinde kilit rol oynadığını keşfetti.
Çevresel değişimlere ayak uydurabilecek
Araştırmaya göre OsNRT2.3b ne kadar fazla üretilirse bitki topraktaki pH değişimlerine o denli adapte olabiliyor. Bu sayede başta azot olmak üzere demir ve fosfor gibi hayati besinlerin bitkiye transferi kolaylaşmış oluyor. Bu proteinin oranının yükseltildiği çeşit denemelerinde yakalanan yüzde 54 oranındaki verim artışı bu tezi kanıtlar nitelikte.
Dünya nüfusunun yarısı pirinç ile besleniyor
Proteinin keşfedilmesiyle birlikte çeltiğin azot yeterliliğinin ve veriminin arttırılabileceğini söyleyen araştırmacı Tony Miller, “Bu bilgiler ışığında yeni verimli çeltik çeşitleri geliştirebilir ve dünya nüfusunun ana yiyeceği pirinç olan yüzde 50’sinin gıda güvenliğini arttırabiliriz” diye konuşuyor.