tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.3.2016

Çiçekli bitkilerin sırrı bu fosilde

Çiçekli bitkilerin sırrı bu fosilde

Dünyanın en eski çiçekli bitki fosili Çin’de bulundu. Juraherba bodae isimli bitki tam 164 milyon yıl yaşında!

Dünyanın bilinen en eski çay fosilinin ardından, en eski kapalı tohumlu bitki de Çin topraklarında bulundu. Tahminen 164 milyon yıl yaşındaki Juraherba bodae isimli bitki, kapalı tohumlu bitkilerin dünya üzerinde ortaya çıkışına dair bilgileri sil baştan değiştirdi.

Dünyanın süslenmesi çok daha geçmişe dayanıyor!

Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde arkeologlarca ortaya çıkarılan Juraherba bodae, çiçekli bitkiler olarak da bilinen kapalı tohumlular ailesine ait. Bitkiler aleminin en gelişkin üyeleri olarak bilinen kapalı tohumluların bugüne kadar 125-65 milyon yıl önce yaşanan Kretas döneminde ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak 164 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Juraherba bodae fosili, çiçekli bitkilerin Kretas döneminden de önce dünyayı süslemeye başladığını gösteriyor.

Çiçekli bitkilerin kökenini ortaya çıkaracak

4 cm uzunluğundaki Juraherba bodae’nin kök, sap, yaprak ve meyvesini çok iyi korumuş olduğunu belirten Botanikçi Li Bingtao, “Kapalı tohumlular yeryüzündeki en büyük bitki grubu. Ancak bu bitkilerin kökenleri ve gelişimleri yeterince bilinmiyor. Bu keşif, kapalı tohumlu bitkilerin nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardımcı olacak” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.