Dünyanın en eski çiçekli bitki fosili Çin’de bulundu. Juraherba bodae isimli bitki tam 164 milyon yıl yaşında!
Dünyanın bilinen en eski çay fosilinin ardından, en eski kapalı tohumlu bitki de Çin topraklarında bulundu. Tahminen 164 milyon yıl yaşındaki Juraherba bodae isimli bitki, kapalı tohumlu bitkilerin dünya üzerinde ortaya çıkışına dair bilgileri sil baştan değiştirdi.
Dünyanın süslenmesi çok daha geçmişe dayanıyor!
Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde arkeologlarca ortaya çıkarılan Juraherba bodae, çiçekli bitkiler olarak da bilinen kapalı tohumlular ailesine ait. Bitkiler aleminin en gelişkin üyeleri olarak bilinen kapalı tohumluların bugüne kadar 125-65 milyon yıl önce yaşanan Kretas döneminde ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak 164 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Juraherba bodae fosili, çiçekli bitkilerin Kretas döneminden de önce dünyayı süslemeye başladığını gösteriyor.
Çiçekli bitkilerin kökenini ortaya çıkaracak
4 cm uzunluğundaki Juraherba bodae’nin kök, sap, yaprak ve meyvesini çok iyi korumuş olduğunu belirten Botanikçi Li Bingtao, “Kapalı tohumlular yeryüzündeki en büyük bitki grubu. Ancak bu bitkilerin kökenleri ve gelişimleri yeterince bilinmiyor. Bu keşif, kapalı tohumlu bitkilerin nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardımcı olacak” diye konuşuyor.