tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.12.2019

Tarımın 2019’u nasıl başladı?

tarimin-2019-u-nasil-basladi3.jpg

2. BÖLÜM: Tarımın 2019'u nasıl sona erdi?

Sebzede fiyat krizi, tanzim satışlar, yerel seçimlere taşınan tarım tartışmaları, kenevir açılımı, tarımda milli birlik projesi… Tarımın yılın ilk yarısındaki sıcak gündemini tarlasera.com derledi. 

Herkes için olumlu-olumsuz tüm deneyimleriyle bir yıl daha geride kalıyor. Elbette 31 Aralık’tan 1 Ocak’a geçerken ne mevsimler, iklimler değişiyor ne de mucizeler gerçekleşiyor! Ama yılbaşı demek geride kalan yılı hatırlayıp yaşamı gözden geçirmek ve yeni yıl için yepyeni umutlar üretmek demek.

Konu tarım olduğunda da aynı durum geçerli. 2019 yılı Türkiye tarımı için yine yoğun gündemiyle, kimisi unutulup gidecek ama kimisi de geleceği etkileyecek gelişmelerle geçti ve ülkenin genel gündemini de sarsacak pek çok olay yaşandı. tarlasera.com tarımda 2019 yılının bir panoramasını sunuyor.

2019 tanzim kuyruklarıyla hatırlanacak

2019 belki de en başta, yılın ilk aylarında astronomik rakamlara ulaşan sebze fiyatlarının yarattığı çalkantılı günlerle hatırlanacak. Aslında bu kriz girdi maliyetlerindeki artışla mirasını 2018 yılından alıyordu. Ancak ağır iklim koşulları nedeniyle yaşanan kayıplar ve tedarik zincirindeki kronik sorunlar gibi çok sayıda faktör birbirine düğümlenince fiyatlar da görülmemiş bir düzeye ulaştı.

tarimin-2019-u-nasil-basladi2.jpg

Tüm bu sürecin sembolü ise elbette ki “tanzim satışlar” oldu. Geçmiş yıllara ait bu kavram, fiyat krizine müdahale için belediyeler vasıtasıyla başlatılan indirimli sebze-meyve satışlarıyla birlikte hafızlardan taşınıp yeniden gerçekliğe dönüştü. Nisan ayındaki yerel seçimlere kadar süren bu uygulama belki de gelecek yıllarda 2019 yılı denildiğinde akla ilk gelecek sahnelerden biri olacak.

Sorunun kökenleri ve çözümler tartışıldı

Üreticiden tüketiciye tüm kesimleri doğrudan etkileyen ve uzun süre ülke gündeminin en tepesinden inmeyen fiyat krizini tarlasera.com süreç boyunca tüm yönleriyle ele aldı. Sebze-meyve fiyat artışında dünden bugüne, Fiyat artışının gerçek suçlusu kim?, Tarımsal girdi fiyatları üretimi vurdu, Sebze-meyvenin uzun yolculuğu, Yeni Hal Yasası ile neler değişecek?, İthalat fiyat artışlarına çözüm oldu mu?, Kooperatiften birlik doğar ve Sebze-meyve fiyatları nasıl düşer? başlıklarından oluşan 8 bölümlük Yazı Dizisi, sorunun kökenlerinden çözüm yollarına kadar pek çok boyutu mercek altına aldı.

tarimin-2019-u-nasil-basladi1.JPG

Tarım seçim meydanlarındaydı!

Tarım sektörü Türkiye’nin 2010’lar boyunca yaşadığı seçimler dalgasında giderek kendine daha çok yer buldu. Bunun son örneği ise Nisan 2019 Yerel Seçimleri oldu. Gözlerin özellikle çevrildiği Antalya, İzmir ve İstanbul gibi illerde seçim meydanlarında tarıma dair dillendirilen eleştiri ve vaatler bunun göstergesiydi.

2019 yılı kenevir ve haşhaş gibi bitkisel üretimin “hassas” ürünleri üzerine yeni açılımların yaşandığı bir yıl olarak da hatırlanacak. Yeni yönetmelik ve teşviklerle endüstriyel üretime dair adımların hızla atılmaya başladığı bu ürünlerden gelecek yıllarda çok daha söz edileceği şimdiden belli oldu bile.

2019’dan geleceğe uzanacak araştırma

Türkiye tarımının belki de en az dillendirilen ama en temel sorunu Ar-Ge. Bu alanda sessiz sedasız gelişmekte olan bir proje ise 2019 yılı itibariyle istim aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde mikroyosunlar üzerine başlatılan çalışmanın değeri eminiz ki yakın gelecekte daha da iyi anlaşılacak.

tarimin-2019-u-nasil-basladi4.jpg

Nisan ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan Tarımda Milli Birlik Projesi, yılın ilk yarısında yaşanan bir diğer sıcak gündem oldu. Hal Yasası, seracılık hamlesi, kooperatifler ve iklim değişikliği gibi projede yer alan ya da yer bulamayan kritik başlıklar tarlasera.com sayfalarında tartışıldı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.