tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.6.2019

Yosunların keşfi başlıyor!

Yosunların keşfi başlıyor!

Boğaziçi ve Cambridge Üniversitesi gıda, ilaç ve biyoyakıt üretiminde kullanılan mikroyosunların genetiği üzerine ortak çalışmalara imza atacak.

Geleceğin en önemli gıda kaynaklarından biri olarak gösterilen yosunlar üzerine yapılan çalışmalar, ülkeler arasında bilimsel köprüleri şimdiden kurmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Ar-Ge Birimi (İMBİYOTAB) ile Cambridge Üniversitesi Mikroyosun İnovasyon Merkezi (AIC) ortak araştırmalar yapmak için bir araya geldi.

Yosunların keşfi başlıyor!

Biri Türkiye biri ise Birleşik Krallık’ta yosun genetiği üzerine yoğunlaşan iki kurum, iki ülke arasında bilimsel işbirliklerini geliştirmeyi amaçlayan Research Environment Links’in desteğiyle ortak çalışmalara imza atacak. Proje kapsamında Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra eğitim programları da yer alıyor.

AIC, gıda sektörünün yanı sıra biyoyakıt ilaç üretimi için de büyük bir potansiyel taşıyan yosunlar üzerine çalışma yapan dünyanın en önemli kurumları arasında sayılıyor. 2015 yılında faaliyete geçen İMBİYOTAB ise Türkiye’de yosun teknolojileri alanında faaliyet gösteren ilk Ar-Ge kuruluşu konumunda.

Mikroyosunlar neden önemli?

İMBOYTAB’ın kurucusu Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Berat Haznedaroğlu, biyoyakıt üretiminde kullanılan mikroyosunların enerjide yarattığı katma değerle ithalata bağımlılığı azalttığını vurguluyor. Mikroyosunların alternatif protein kaynağı olduğunu söyleyen Haznedaroğlu, “Sürdürülebilir şekilde üretilmeyen kırmızı et bir zaman sonra hayatımızdan çıkacak ve hayvansal proteinden aldığımız ne varsa yosunlardan elde edeceğiz” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.