Sebze fiyatlarındaki artış son dönemde tüm gözleri seracılığın başkenti Antalya’ya çevirdi. 50 bin üreticinin yaşadığı ilde yerel seçimin tüm adayları tarımdaki girdi maliyetlerini düşürme iddiasında.
Tarımsal üretimde Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden olan Antalya, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde sonucun ne yönde olacağı en çok merak edilen illerden biri. Seracılığın merkezi sayılan ilde ekonominin iki ana damarını turizm ve tarım oluşturuyor. Ancak bu seçimler öncesi tarım çok daha belirleyici bir gündem haline geldi. Bunun başlıca nedeni elbette sebze-meyve fiyatlarında yaşanan kriz.Bu sıcak gündem yerel yönetime talip olan adayların program ve söylemlerinde kendine yer buluyor.
Tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor
Yaklaşık 50 bin kayıtlı üreticinin yaşadığı Antalya’da tarımsal girdilerdeki artış, artan ithalat, üst üste yaşanan hortum ve sel felaketleri yalnızca üreticiyi değil, komisyoncu, hal esnafı ve geçimini doğrudan veya dolaylı olarak tarımsal sağlayan geniş bir nüfusu etkiliyor. Burada üretilen ürünlerin ülke geneline ulaştığı düşünülürse, Antalya tarımının geleceğine dair sorular aslında Türkiye tarımının geleceğinin sorgulanması anlamına da geliyor.
“Tarım marketleri açılacak”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan iki favori adaylardan ilki mevcut belediye başkanı Menderes Türel. Cumhur İttifakı’nın adayı Türel tohum, fide, açık ve kapalı sulama sistemleri, güneş tarlaları, sertifikalı tohum ve faydalı böcek desteği ve soğuk hava depoları projeleriyle tarıma yönelik desteklerini arttıracaklarını söylüyor.
Türel’in seçim kampanyası sürecinde dile getirdiği projelerden biri de tarım marketleri. Üreticilerin kurulacak bu marketlere alışverişini sağlamak için kamu bankalarıyla anlaşacaklarını söyleyen Türel, “Tarım marketlerde geçerli kredi kartları temin ederek üreticimize ödeme kolaylığı sağlayacağız ve uygun faizli, vadeli bir satın alma imkanı oluşturacağız” diye konuşuyor.
“Sera yatırımları kolaylaşacak”
Millet İttifakı’nın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Muhittin Böcek’in tarıma yönelik projelerinde ise seracılığa vurgu dikkat çekiyor. “Sera yatırımlarındaki sorunları çözeceğiz” diyen Böcek, sera atıklarının gübreye ve biyoyakıta dönüştürüleceğini ve seralarda üretilen ihtiyaç fazlası ürünler için domates püresi ve konsantresi tesisi kurulacağını söylüyor.
Biyolojik mücadele ve organik üretimin destekleneceğini, kooperatif hizmet birimleri aracılığıyla ilaçlama, gübreleme ve bakım işlemlerinin uzmanlar eşliğinde yapılacağını dile getiren Böcek, “Üreticimize organik gübre ve ücretsiz tohum ve meyve fidesi vereceğiz. Belediyenin tarım makine parkını zenginleştirerek üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız” şeklinde konuşuyor.
“Elektrik üreticiye bedava olacak”
Ki adayın tarımsal sulama için kullanılan elektriğe dair vaatleri ise paralellik taşıyor. Türel, Antalya genelinde tüm sulama suyu ve kooperatiflerinde elektriği üreticilere bedava kullandıracaklarını söylerken, Böcek ise kurulacak güneş enerji santralleri ile elektrik giderlerini sıfıra indirerek tarımda kullanılan enerjinin bedava olacağını dile getiriyor.
Tarımda yerel planlama ve uygulamanın büyükşehir belediyelerinde olması gerektiğine dikkat çeken Saadet Partisi’nin Antalya adayı Ali Aktaş, seçildiği takdirde Tarım Müdürlüklerinin il belediyelerine bağlanması için çalışma yürüteceğini açıklarken, Vatan Partisi’nin adayı Bülent Okay ise mazotu 2 TL’ye üreticiye ulaştıracaklarını söylüyor.