Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Ok yine aynı yönü gösteriyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıkladığı rakamlar, dünya çapında gıda fiyatlarının 2008'deki krizin seviyelerine daha da yaklaştığını ortaya koyuyor. FAO Gıda Endeksi tahıl, yağlık tohumlar ve şeker fiyatlarında Ağustos ayına oranla yüzde 1.4 oranında bir artış olduğu bilgisini veriyor.

Krizin ağustos ayı uykuda geçti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel düzeyde gıda fiyatlarının Ağustos ayı boyunca sabit kaldığını duyurdu. Temmuz ayındaki yüzde 10'luk beklenmedik artışın ardından gelen bu durgunluk fiyat kirizi yönündeki korkuları yatıştırmışa benziyor.

Banker bitkiler seraları kalkındırıyor

ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri üreticilere beyaz sinek ve diğer zararlılarla baş etmek için "banker bitkiler" yöntemini öneriyor. Bu yöntemle, söz konusu zararlılarla beslenen bazı "avcı" böcekleri bitkinin çevresinde tutmayı amaçlıyor.

Dün Frankeştayn, Bugün Süpermen!

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerine karşı kamuoyunda gözle görülür bir değişim yaşanıyor. GDO'lara sıcak bakan kitlenin nüfusu hızla artarken, anket sonuçları cinsiyete göre de belirgin bir farklılık gösteriyor.

"Pencereler" GDO'ya açılıyor

İngiltere'de transgenik bitkiler üzerine araştırmalarını sürdüren bir grup bitki bilimci, Gates Vakfı'ndan 10 milyon dolarlık bağış desteği elde etti. Araştırmalar, gübreye ihtiyaç duymaksızın yetiştirilebilecek hububat cinsleri geliştirmeyi amaçlıyor.

"Birinci Dünya" da Kuraklıkla Tanışıyor

Bu yaz, ABD'de son 50 yılın en kurak tahıl sezonu olarak tarihe geçti. Ülkedeki mısır ve soya fiyatları da bir önceki rekora göz dikmiş durumda. Uzmanlar ise gelişmeleri yaklaşan küresel gıda krizinin öncü şokları olarak görüyorlar.

'Sera şehir' biyolojik mücadeleyi benimsiyor

İspanya’da zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemleri ağırlık kazanıyor. Almerîa şehrinde bu yıl biyolojik mücadelenin temel alındığı alanlar 20 bin hektara yükselirken domates veriminin yüzde 20 artış gösterdiği belirtiliyor.

Domatesin dili olsa da konuşsa!

Mısır’da radikal İslamcı görüşleriyle bilinen Selefilerden bir grup, domatesin Hıristiyan olduğunu ve Müslümanlar için haram olduğunu öne sürdü. Bir dönem hormonlu veya GDO’lu diye canavar ilan edilen domates şimdi de radikal İslamcıların hedefinde.

Teknoloji ile doğa çelişmek zorunda mı?

İngiltere'de GD buğdayların deneme ekiminin yapıldığı arazilere girerek ürünleri tahrip ettiği iddia edilen bir kişi yargılanıyor. Arazide, zararlıları uzak tutan kimyasal sinyaller yayan transgenik buğday çeşidinin deneme ekimi yapılıyor.

Avrupa'da Tarım Küllerinden Doğuyor

İngiltere’de Ulusal Üretici Birliği, geçtiğimiz yıl yüzde 25’lik bir ekonomik büyüme gösteren tarım sektörünün başarısını kutluyor. 10-15 yıl önce çöküntüye uğramış olan endüstrinin bugün geldiği nokta Türkiye gibi ülkelere ilham veriyor.

Yeni slogan: "İnsanın doğaya armağanı"

Galler’de kurulan Ulusal Bitki Fenomiği Merkezi, doğaya yepyeni bitki ve tohumlar armağan etmeyi hedefliyor. En modern teknolojiyle donatılmış tesiste bitkilerin gelişimini an be an gözlemleyecek bilgisayar destekli sistemler biyoteknolojinin geleceğine yön verecek.

Biyogüvenlik Kanunu'na Küresel Eleştiri

İngiltere'de PG Economics'in yayınladığı raporda, Türkiye’de kabul edilen Biyogüvenlik Kanunu'nun piyasada dalgalanmalara ve ekonomik zararlara yol açtığından söz ediliyor. Rapora göre Kanun'un uygulanışı da hukuki ve ticari belirsizliği büyük ölçüde artırıyor.

Biyoteknoloji tohumu fethediyor

Beslenme yoluyla alınan kalorinin yüzde 70-80'ini, proteinlerin ise yüzde 60-70’ini bitki tohumları sağlıyor. ABD'de yapılan araştırmalar, tohum boyutlarını belirleyen kalıtsal özellikleri kontrol altına almaya çalışıyor.

Bu buluş zararlıları şeker komasına sokacak

Belli durumlarda insan sağlığı için risk oluşturan şeker maddesi yaprakbitleri için ise ölümcül olabiliyor. Uzmanlar zararlı böceklerden korunmak için yaprakbitlerinin bu duyarlılığından faydalanmayı hedefliyor.

Sürdürülebilir tarım = Sürdürülebilir yaşam

Sürdürebilir Tarım ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun yayınladığı rapor, değişen koşullara uyum sağlamak ve doğayla daha üst bir düzeyde bütünleşmek için, tarıma önyargısız ve bilimsel bir gözlükle bakmak gerektiğini ortaya koyuyor.

Pestisitte istisnalar kaideyi bozar mı?

Almanya’da arıların ölümüne yol açtığından şüphelenilen bir pestisit türünün üzerindeki kullanım yasağı kısmen kaldırıldı. Karar, Pestisit Faaliyet Ağı’nın ”ticari çıkarların doğanın önüne geçirilmesi” yönündeki eleştirilerine maruz kalırken, karar alıcılar kimyasal ilaçların kontrollü bir şekilde uygulandığını savunuyorlar.

Krizin yeni devası: Tersine göç

Krizle boğuşan Yunanistan'da tarımsal alanların yurttaşlara kiralanması projesi, alım gücü düşen ve işsizlikle karşı karşıya olan kentli nüfusa adeta 'haydi gel köyümüze geri dönelim' dedirtiyor.

Pasifik’te soya tsunamisi bekleniyor

Güney Amerika kıtasının soya stoklarının hızlıca azalmaya başlaması ve Çin gibi ülkelerin artan talebi, soya fiyatlarının dalga boylarını giderek yükseltiyor

Gıda krizi mi israf krizi mi?

Almanya'da her yıl kişi başına ortalama 81,6 kilo yiyeceğin çöpe atıldığını bildiren Alman hükümeti, israfı önleyecek çözümler için harekete geçti.

Yunan halkı Diyojen'in izinde

Yunanistan'da alım gücünü artırmak amacıyla yaklaşık bir hafta önce başlayan “Patates Hareketi” yoğun ilgi görüyor. Hareket, tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde ulaştırılması temeline dayanıyor.

Hindistan pamuk değil altın balyaları üretiyor

Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi Hindistan, pamuk ihracatını durdurduğunu açıkladı. Kararla birlikte yükselen pamuk fiyatları piyasada tedirginlik yaratıyor. Hindistan’ın aldığı karar Türkiye’de pamuk ekimine olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.

Uyum arayışı sürüyor: Yenebilir mi yenilenebilir?

Brezilya’da tarımsal üretim ve ihracatta hızlı bir artış yaşanıyor. Ancak uzmanlar tarım alanlarındaki hızlı büyümenin yağmur ormanlarını tehdit etmesinden endişe ediyor.

Gıda güvenliği mi, siyasi güvenlik mi ?

Siyasi gerilimlerinin doruğa ulaşmasına karşın İran geçtiğimiz günlerde ABD’den 120 bin ton buğday alımı gerçekleştirdi. Bu gelişme, gıdanın dünya politikalarında en temel belirleyenlerden biri olduğunu ispatlar nitelikte.

Kardelen buğdayları geliyor

Avustralya’daki Tahıl Araştırma ve Geliştirme Derneği (GRDC), dona bağlı olarak yaşanan ekonomik kayıpları en aza indirmek için don dayanımı yüksek olan yeni buğday ve arpa türlerinin geliştirilebileceğini öngörüyor.

Devamını Yükle
11