tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.5.2012 11:27:10

Biyogüvenlik Kanunu'na Küresel Eleştiri

İngiltere’de bulunan tarımsal danışmanlık firması PG Economics, Türkiye’de kabul edilen Biyogüvenlik Kanunu üzerine geçtiğimiz günlerde bir ekonomik etki değerlendirmesi yayınladı. Raporda yeni Kanun’un piyasada dalgalanmalara ve ekonomik zararlara yol açtığından söz ediliyor.

Raporu hazırlayan PG Economics uzmanlarından Graham Brookes, Biyogüvenlik Kanunu’nun uygulamaya sokulmasıyla birlikte piyasalarda gözlemlenen ekonomik zarar şu an için 800 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyor. Brookes’a göre söz konusu Kanun geçerli olduğu sürece Türkiye ekonomisine yıllık ortalama maliyeti 1 milyar dolara kadar çıkabilir.

Raporda ayrıca, “Büyük tahıl ve yağlı tohum hammaddesi tedarik eden ülkeler ile kıyaslandığında, Türkiye’de GD olgularına dair onayların zamanlaması ve yapısındaki aykırılıkların daha da çoğalacağı hesaba katıldığında ve yeni özelliklerin hızla ‘kullanım alanına’ girmiş olduğu ve küresel tarımda uygulanacağı kabul edilen mevcut/yeni ‘çoklu gen transferi’ özellikleri göz önüne alınırsa, olumsuz etkinin daha da artması muhtemeldir” deniliyor.

Kanun’un uygulanışı hukuki ve ticari belirsizliği büyük ölçüde artırdığını savunan Brookes, bu durumun ticari güveni azalttığını ve ekonomiye olan olumsuz etkide payı olduğunu belirtiyor. Brookes, bu sarsıntıdan ilk etkilenecek risk grubunun ise gıda sektörüne hâkim durumdaki küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu söylüyor. Rapor, Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde geleceğe yönelik de uyarılarda bulunuyor: “Eğer Türkiye güncel ve bilimsel bir GDO onay sistemini uygulamaya sokmazsa, bu durumun gün geçtikçe daha da kötüleşeceği ve Türkiye’deki birçok işletmenin (özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelerin) varlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacağı, aynı zamanda ülkenin iş ihracatını ve yatırımlarını riske sokacağı öngörülebilir.”


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.