Sürdürebilir Tarım ve İklim Değişikliği Komisyonu, 1 yıl boyunca bilimsel ve siyasi yetkililerden sağlanan verilerin ışığında hazırladığı tarım raporunu açıkladı. Gelecek kuşakların yeterli beslenebilmesi için dünya çapında tarımda ve besin tüketiminde köklü değişikliklere gidilmesinin zorunlu olduğu belirtilen raporda, tarımın sürdürülebilir bir biçimde yoğunlaştırılması, atıkların ve sera gazı emisyonlarının ise azaltılması gerektiği belirtiliyor.
Komisyon Başkanı Prof. John Beddington, “Yeterli gıdaya ulaşamayan 1 milyar ve her 13 yılda bir bu nüfusa eklenen bir o kadar insanın açlık sorununu çözmek istiyorsak, tarımda çok büyük çaplı bir gelişim yakalamalıyız. Artan sera gazı emisyonlarının ve kapıyı çalan iklim değişikliği söz konusuyken bundan önce kullanılan tarım teknikleriyle bunu gerçekleştirmek mümkün değil” şeklinde konuşuyor.
Rapor, küresel sera gazı yayılımının 3’te 1’inden tarımın sorumlu olduğunun altını çiziyor. Bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle birlikte iklim değişikliğinin ürün verimliliğinde azalmaya neden olduğu belirtilirken, özellikle Güney Asya’da buğday veriminin 50 yıl içinde yarı yarıya azalabileceğine dikkat çekiliyor.
Daha yüksek verimli ve ‘iklim uyumlu’ bir tarıma geçilmesine vurgu yapan Beddington, “Pulluk tekniğiyle yeşil alanlara zarar vermek ya da yağmur ormanlarını kesmek gibi yöntemleri bir kenara bırakarak sera gazı salınımının bir an önce azaltılması gerekiyor” diyor.
Yaşamın kaynağı olan toprağın ve havanın açlık değil bolluk üretmesi için tarıma önyargısız ve bilimsel bir gözlükle bakmak gerekiyor. Değişen koşullara uyum sağlamak ve doğayla daha üst bir düzeyde bütünleşmek için, geleneksel yargı ve yöntemler yerini yenilerine bırakana kadar raporun uyarıları da güncelliğini koruyacak.