E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
16.4.2012 09:39:57
Araştırmalarını ABD’deki Teksas Üniversitesi’nde yürüten bilim adamları, bitkilere anacı yoluyla kalıtımsal bir şekilde aktarılan RNA moleküllerinin tohum boyutunu belirlediğini keşfettiler.
İnsanlarda beslenme yoluyla alınan kalorinin yüzde 70-80'ini, proteinlerin ise yüzde 60-70’ini bitki tohumları sağlıyor. Teksas Üniversitesi Bitki Genetiği Profesörü Jeff Chen, tohum üretiminin tarım ve bitki evrimi için çok önemli olduğu söylüyor.
Araştırmacılar, tohum gelişiminin kontrol edilebileceğinin ilk kanıtını siRNA adı verilen “düşük müdahaleci RNA” ile ortaya koydular. Çalışmalar şu anda, siRNA’nın endosperm ve embriyoda ne ölçüde etkili olduğu üzerine yoğunlaşmış durumda.
Yeni buluşların, bilim adamlarına tohum üretimini geliştirecek ve bitki verimliliğini artıracak biyoteknolojik araçlar sağlayabileceği belirtiliyor. Öte yandan, “Ama büyük olan her zaman daha iyi değildir” diyen Chen, siRNA’nın kontrol edilemediği tohumların aşırı büyümeden dolayı çökebileceğini sözlerine ekliyor.
Kaynak: seedquest.com
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.