E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
28.6.2012 11:03:34
İtalya'da yayınlanan GreenMed Journal, Akdeniz ülkelerindeki tarımsal üretimin nabzını tutma iddiasını taşıyor. Dergi, özellikle Türkiye'de genellikle ortaçağlardaki ihtişamı ile hatırlanan "nostaljik" bir coğrafya olan Endülüs'ün aslında tarım alanında 21. yüzyılın yüzünü taşıdığı ispatlıyor. Habere göre İspanya’nın Endülüs eyaletinde zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemleri ağırlık kazanırken sonuçlar rekolteye de yansıyor.
Endülüs'teki Almerîa şehrinde bu yıl biyolojik mücadelenin temel alındığı alanlar 20 bin hektara yükseldi. Toplam kapalı üretim alanının yüzde 80’ini oluşturan bu tesislerde geçtiğimiz yıla oranla domates veriminin yüzde 20 artış gösterdiği gözlemlendi.
Şehir, uçsuz bucaksız seralarıyla İber Yarımadası'nın adeta tarımsal merkezi konumunda. Almerîa'nın bu tip yeni yetiştiricilik yöntemlerini benimsemede ve çevreye duyarlılıkta İspanya’da öncü rol üstlenmiş olması bu zenginliği tamamlıyor. Bu durum tüketiciler cephesinden de bölgesel üretime olan güven ve taleplerin giderek artmasına neden oluyor.
2007 yılında Almerîa’nın seralarında başlayan bu “yeşil devrim”in kıvılcımı, biber üretiminde doğal düşmanlara karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin denenmesiyle atıldı. Bölgenin ana ürünü olan domateste ise dönüşüm daha yavaş gerçekleşti. 2011 yılında Tuta Absoluta istilasının bölgeye varmasıyla domates seralarının da çoğu yeni eğilime ayak uydurdu.
Endülüs Hükümeti, bugün itibariyle 3 bin 154 hektarlık domates ekim alanının biyolojik kontrol programına geçmiş olduğunu açıklıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.