tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.3.2012 16:03:03

Krizin yeni devası: Tersine göç

Ekonomik krizin bunalttığı Yunanistan'da tarım adeta yeniden keşfediliyor. Yapılan araştırmalar, ülkenin en büyük iki şehri olan Atina ve Selanik'te kentli nüfusun yaklaşık 1 buçuk milyonluk bir kısmının kırsal bölgelere göç edip geçimini üreticilik ile sürdürme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor.

Yunan devletinin krizden sıyrılmak için devreye soktuğu planların arasında tarımsal faaliyetler önemli bir yer tutuyor. Bir kaç ay önce ülkenin toplam 3 milyon dönümlük tarımsal arazisinin sembolik bir ücret karşılığı yurttaşlara kiralanacağını açıklayan Yunanistan Tarım ve Gıda Bakanlığı, şu tarihe kadar 4 bin civarında katılım olduğunu bildirdiği proje ile zirai verimi ve gelirleri artırmayı hedefliyor.

Alım gücü hızla düşmekte olan kentli nüfus, bu arada tarımsal üretici ile arasında henüz kurulmaya başlanan 'doğrudan alışveriş' sistemi sayesinde yükselen gıda fiyatlarıyla baş etmeye çalışırken, devletin ortaya koyduğu arazi kiralama teklifinden de oldukça etkilenmiş görünüyor. Yapılan anketler, işsizlikten muzdarip ya da sorunun nefesini ensesinde hisseden kitleler için tarımsal üreticiliğin cazip bir fikir haline gelmeye başladığını ortaya koyuyor.

Yunanistan'da yaşanan gelişmeler kimileri için fırsat, kimileri içinse yıkım olarak görülen ekonomik krizlerin tek boyutlu süreçler olmadığını ispatlar nitelikte. Bu nedenle, krizin bir çeşit 'tersine göç' dalgasına yol açması ya da tarihin 'en eski' sektörü olan tarımı kurtarıcı bir kimliğe büründürmesine belki de şaşırmamak gerekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.