E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
26.12.2012 10:03:24
Dünyanın en büyük şeker üreticilerinden biri olan Küba’da, şeker kamışı arazilerine musallat olan ve “marabu” adı verilen yabani bitkinin yeni bir biyoyakıt kaynağı olduğu tartışılıyor.
Son yıllarda hızla gelişen biyoyakıt teknolojisi büyük oranda soya, kanola, şeker kamışı gibi bitkisel tüketim ürünleri ile özdeşleşmişti. Ancak şimdi tarım arazilerinde düşman bitki olarak yer eden marabunun da yüksek kalori ve düşük nem seviyesi ile önemli bir alternatif olduğu ortaya koyuluyor.
Latince ismi Dichrostachys cinerea olan marabu; Güneydoğu Asya, Afrika ve Karayiplerde oldukça yaygın olarak bulunuyor. Başta şeker kamışı olmak üzere pek çok bitkisel ürünü zarara uğratan bu yabani bitkinin biyoyakıt olarak faydaya dönüştürülebileceği üzerine yapılan çalışmalar olumlu sonuç veriyor. Küba’da yakın zamana marabu ile çalışan enerji tesislerinin uygulamaya geçeceği belirtiliyor.
Küba’da faaliyet gösteren İngiliz kökenli bir enerji firması ülkede yenilenebilir bir enerji santralı kurmak üzere 50 milyon dolarlık bir yatırıma imza attı. Ülkenin ulusal enerji şebekesinin yanı sıra şeker değirmenlerini de besleyeceği belirtilen santral; hasat döneminde şeker kamışı küspesi, yılın geri kalanında ise marabunun enerjisinden faydalanacak.
Kaynak: BBC
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.