tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.11.2012 12:18:56

Baharlık buğdayda cin fikir!

ABD'de bulunan Dakota Lakes Araştırma Çiftliği'nde yaklaşık 30 yıldır yürütülen çalışmaların buğdayda "sabit (dormant) ekim" üzerine elde ettiği bulgular kamuoyuyla paylaşıldı.

Sabit ekimi "Tohumun, toprak ısısı ya da nem koşulları onun filizlenmesine izin vermeden çok daha önce toprağa ekilmesi" olarak tanımlayan Araştırma Müdürü Dwayne Beck, bu tekniğin genellikle çimler ve çim harici otların yetiştirilmesinde kullanıldığını, tahıldaki uygulamaların ise bu denli yaygın olmadığını söylüyor.

Bu tekniğin, özellikle bahar sonları ekilen ve bu dönemdeki sıcak havadan olumsuz etkilenen serin mevsimlik buğday için önemli olduğunu söyleyen Beck, sabit ekimin iş yükünü de hafiflettiğini dile getiriyor. Beck, 2012-13 sezonunda kurak toprak koşulları nedeniyle ekim yapamayan geniş kışlık buğday arazilerine sahip üreticiler için bu 2 faktörün özellikle önem taşıdığını vurguluyor.

Yaprak oluşumundan sonra gelişimi uzun süre toprak yüzeyinin altında devam eden buğday gibi ürünlerde sabit ekimin ideal bir yöntem olduğunu söyleyen Beck, öte yandan bu yöntemin  yalnızca baharlık buğday ile uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor: "Sabit ekilmiş baharlık buğday, koşullar elverişliyken uygun zamanda ekilmiş kışlık buğdayın bir alternatifi değil. Kurak hava koşulları kışlık buğdayın tohumlanmasını engellediğinde rotasyon sağlamak amacıyla geleneksel baharlık buğday ekim programına bir alternatif olarak görülmeli."


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.