tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.3.2012 12:39:09

Pestisitte istisnalar kaideyi bozar mı?

Almanya’da arıların ölümüne yol açtığından şüphelenilen bir pestisit türünün üzerindeki kullanım yasağının kısmi olarak kaldırılması tartışmalara yol açıyor.

Almanya Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Federal Ofisi (BVL), clothianidin isimli pestisidin kullanım yasağını 6 eyalette Mart ayından Haziran ayına kadar geçici olarak kaldırdı. Örgüt, mısır tarlalarında zarara yol açan kök kurtlarıyla mücadelede “başka bir yol kalmadığı takdirde” ilacın 120 gün süreyle kullanılabileceğini açıkladı.

2008 yılında milyonlarca arının ölümünden sonra hayvanların vücudunda bulunan clothianidin kalıntıları, mısır tarlalarında kullanılan ilacın yasaklanmasını gündeme getirmişti. 2009 yılında ise Avrupa Birliği ilacın istisnai durumlarda kullanılabileceği yönünde karar almıştı. Ancak bu karar Alman arı yetiştiricileri arasında endişeye yol açarken ve Pestisit Faaliyet Ağı’nın (PAN) ”ticari çıkarların doğanın önüne geçirilmesi” yönündeki eleştirilerine maruz kaldı.

PAN Başkanı Carina Weber, “Yalnızca Almanya’da değil bütün Avrupa’da her yıl daha fazla pestisit kullanım yasağı kaldırılıyor. Bizler Avrupa Birliği yönetmeliklerine değil, onların uygulanış biçimlerine karşıyız. Üreticilerin bu tip pestisitlerin alternatifleri konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Almanya’da pestisit kullanımlarıyla ilgili istisnai izinlerin son yıllarda arttığını kabul eden BVL temsilcisi Andreas Tief ise, öte yandan şu anki koşulların 2008 yılıyla aynı olmadığını belirtiyor. “Artık üreticiler pestisit kullanırken daha ihtiyatlı davranıyorlar. Kimyasal maddelerin uygulanımı kontrol altında ve izole edilmiş alanlarda gerçekleştiriliyor. Farklı bitkiler ve farklı durumlar için kullanılmakta olan pek çok pestisit var. Ama bütün bunlarla ortadan kaldırılamayan bir zararlı söz konusu olduğunda farklı araçlara başvurmak gerekiyor” diyor.

Yasaklanmış pestisitlerin belirtildiği gibi yalnızca acil durumlar için kullanılmadığını düşünen Weber ise arıların kolonilerinden 5 kilometre uzağa kadar yayılım gösterdiklerini hatırlatıyor. Weber, “Arılar polen yayma özellikleri ile çevre ve tarım için çok önemli canlılar konumunda. Kontrolsüz pestisit kullanımı sonucu arı kolonilerinin kronik olarak zehirleneceğinden endişe duyuyoruz” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.