Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Detay | Tarımın gizli gündemi

Enginar tükettikçe ucuzlaşacak

Türkiye, enginar üretilen ülkeler arasında kişi başı tüketimin en düşük olduğu ülkelerden biri. Bu da fiyatların hep yüksek seviyelerde kalmasına neden oluyor.

Bostanlar İstanbul’da yıkılıyor, Londra’da kuruluyor

Son 3 yıldır İstanbul’un bostanları sürekli yıkım tehdidi altında. Londra’da ise kentsel tarım alanlarını korumak ve yeniden yaratmak için Şehir Bostanları Projesi başlatıldı.

2015 yılı tarıma bu yenilikleri getirdi

Dünya tarımında 2015 yılı teknolojiye yapılan dev yatırımlarla hatırlanacak. İşte geçtiğimiz yıl tarım dünyasına merhaba diyen yeni teknolojiler.

tarlasera Ocak sayısı raflarda!

Yeni yılın ilk tarlasera’sı raflardaki yerini aldı. tarlasera Ocak sayısı başlattığı tartışma konuları ve incelemeleriyle dikkat çekiyor.

Tarımın zirvesi el değiştiriyor!

DuPont ve Dow birleşme kararı aldı. Birleşmeden doğacak marka, pazar payıyla tarım sektörünün en büyük şirketi olma unvanını elde edecek.

Uçak krizi üretici çocuklarının dilinde!

Uçak krizinin ardından Rusya'ya ihracatın kesilmesi üreticiye pahalıya patladı. Gündemden en çok narenciye ve örtü altı sebze üreticileri ve aileleri etkilendi.

tarlasera Aralık sayısı raflarda!

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera'nın Aralık sayısı çıktı. tarlasera artık Migros, Macrocenter ve D&R mağazalarında da okuyusunu bekliyor!

Nüfus istihdamla ters orantılı

Türkiye’de her 5 çalışandan biri doğrudan ya da dolaylı olarak tarımsal istihdamda yer alıyor. Ancak tarımda istihdam eksi yönde ivme kazanmaya devam ediyor.

Yeşilin mikro hali

Ispanak, roka, brokoli gibi bitkilerin henüz tam gelişmeden toplanmasıyla elde edilen mikroyeşillikler olgun versiyonlarına taş çıkartacak cinsten.

Pamuktan mısıra devir teslim

Pamuk eskiden hükmettiği Çukurova ve Ege bölgelerinde yerini mısıra bırakıyor. Mısır çoğu üreticiye aradığı kazancı sağlasa bu durum tekstil sektörünü olumsuz etkiliyor.

Altı kıtada GDO’ların bugünü

Son 20 yıla damgasını vuran GDO’lar artık dünya tarımının göz ardı edilemez bir gerçeği. tarlasera Kasım sayısında, altı kıtada ve Türkiye’de GDO’ların bugünkü durumunu özetledi.

tarlasera Kasım sayısı çıktı!

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera Kasım sayısı okurlarıyla bir araya geliyor. tarlasera okurlarına daha kolay ulaşmak adına D&R’ların yanı sıra artık Macrocenter ve Migros mağazalarında da sizlerle!

Tarımın yükü kadının omuzlarında

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısı ile tarımda çalışma şartları ve bu şartlar altında emeğinin karşılığını alamayan kadın üreticilerin mağduriyetine bir kez daha dikkatler çekildi. 8 milyon kadın üreticinin günde 16-17 saat çalışarak zor şartlar altında üretime destek vermesine rağmen tarımda çalışanların neredeyse yarısını yine kadınlar oluşturuyor.

Isparta’da gül devri

Gülcü İsmail Efendi, ‘Bu topraklarda hiçbir şey yetişmez’ diyenlere inat Isparta’da gülyağı elde etmek için zorlu bir mücadeleye girdi. Bugün ise Isparta gül tarımının başkenti.

Gübrelemenin optik sensörü

Adeta her karış toprağı okuyarak işlem yapan ‘optik sensörlü gübreleme’ modeli ile tarımda standart verim ve kalite olanakları artıyor. Optik sensörlü gübreleme tarlasera Eylül sayısında.

Pancarın kota derdi

Nişasta bazlı şeker kotasının arttırılması nedeniyle Türkiye’de şeker pancarı üreticisini zor günler bekliyor. tarlasera üretici ve uzmanlarla yeni kararı tartışıyor.

Traktörlerde enerji değişimi

Tarımda makineleşmeyle birlikte mazot harcamaları da artıyor. Alternatif enerji kullanan traktörler ise giderleri kısarak sürdürüleblir bir üretim vadediyor.

Beyaz altının zorlu mücadelesi

Pamukta dekara 700-800 kg kütlü verimi elde etmek mümkünken, Türkiye’de verimler genellikle 400-550 kg aralığında.

Zeytinyağının pahalı serüveni

Artan zeytinyağı fiyatlarına karşı tüketici çareyi ya toplu siparişte ya da zeytinyağından vazgeçmekte buluyor. Peki bu işin sonu ne olacak?

Kuşkonmaza bir şans verin

Birçok ülkenin hem ekonomik hem de gastronomik açıdan faydalandığı kuşkonmaz, Türkiye’de de bir şansı hak ediyor.

Işık saçan bitkiler

Bilim adamları yıllardır sentetik biyoloji, genetik mühendisliği ve parlamaözelliğine sahip canlıları bir araya getirerek, yeni bir sürdürülebilir ışık kaynağı oluşturmayı amaçlıyor.

Dayanıklı ürünlerin narin meyvesi

Dut ağaçları ipek böcekçiliği ve odun üretiminde kullanılıyor. Dutun meyve olarak üretimi ise istenen miktarda değil. Ancak gıda amaçlı talep de giderek artıyor.

İmza altında üretim

Sözleşmeli tarım modeli, üreticiler açısından da firmalar açısından da çeşitli avantajlara sahip. Ancak dezavantajları konusunda özellikle üreticilerin aklındaki soru işaretleri giderilmiş değil.

Çift sıra verim

Türkiye’de henüz mısırda denenen çift sıra ekim yöntemi bitki gelişimi ve verim yönünden klasik ekim yöntemine göre daha avantajlı bulunuyor.

Devamını Yükle
8