E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
24.2.2016
AB'nin biyogüvenlik mevzuatı Yeni Bitki Islahı Teknikleri'nin de devreye girmesiyle yeni tanımlamalara ihtiyaç duyuyor. tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner konuyu geniş kapsamlı ele aldı.
Dünya genelinde GD (genetiği değiştirilmiş) tarım ürünlerinin ekimi hızla artarken bir yandan da kimi ülkelerde GDO'lara çeşitli kısıtlamalar getiriliyor. GDO tartışmalarının en hararetli şekilde yaşandığı Avrupa Birliği'nde (AB) biyogüvenlik mevzuatı oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Her ülkenin farklı uygulamalara sahip olması işin bir boyutu. Yeni Bitki Islah Teknikleri'nin (YBİT) devreye girmesiyle "GDO" tanımının da yeni baştan yapılması gerekliliği tartışmaları daha da alevlendiriyor.
AB mevzuatının çelişkileri ve Türkiye
Geçtiğimiz ay Brüksel'de bir araya gelen bitki bilimciler ve biyogüvenlik mevzuat uzmanları sorunların çözümü için uzun toplantılar gerçekleştirdi. tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner, "Sen de mi komisyon?" başlıklı makalesinde GDO'ların AB mevzuatındaki bugünkü konumunu ve gelecek süreci değerlendiriyor. "Mevcut AB mevzuatı bilimsel risk analizlerinden geçerek yetiştirilmelerine ve gıda/yem amaçlı tüketilmek üzere ithal edilmelerine teknik açıdan pek de karşı değil. Hatta bu kadar detaylı bir risk analizi öngördüğü için ideolojik ve duygusal karşı çıkışları da kolay göğüsleyebilecek nitelikte denilebilir. Bununla beraber demokratik bir toplumda benzeri görülmemiş, akıl dışı bir kampanya ve siyasi basiretsizlik sonucu hem bilimsel araştırmaların önü kesilmiş hem de çiftçilerin kendileri için son derece önemli bir teknolojiden mahrum kalmaları gibi garip bir durum ortaya çıkıyor" diyen Çetiner, Türkiye'nin biyogüvenlik sorununun muhataplarına ise şu soruları yöneltiyor: "Eğer GDO zararlıysa neden gıda ve yem amaçlı ithal ediyorsunuz ama ekmeyi yasaklıyorsunuz? Ya da neden bazı ürünlerin gıda yem amaçlı ithaline izin verirken, bazılarının bilimsel risk analizi tamamlanmış olduğu halde dosyalarını kanunsuz olarak sümen altı tutuyorsunuz? Ya da hem gıda yem amaçlı ithal izni veriyorsunuz ama gıda amaçlı kullanmıyorsunuz?"
Prof. Dr. Selim Çetiner'in ilgili makalesini http://www.tarlasera.com/makale-9795-sen-de-mi-komisyon? linkinden okuyabilirsiniz.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.