Lezzeti ve besleyiciliğiyle bilinen longan meyvesi Çin’den çıkıp ününü tüm dünyaya duyurdu. Bu göz alıcı meyveye dair ilginç ayrıntıları tarlasera yazarlarından Ramis Dara kaleme aldı.
Çin’den dünyaya yayılan longan hem lezzetli hem de şifa kaynağı bir meyve olarak biliniyor. Birden fazla tüketim şekli bulunan meyve özellikle Doğu Asya’da o kadar çok seviliyor ki, Tayland’da adına bir festival bile düzenleniyor.
Longan ile ilk kez tanışan kişi meyvenin katmanlarını soyuldukça yeni sürprizlerle karşılaşıyor. Meyve 1,2-2,5 cm çapında, küremsi ya da yumurtamsı, genellikle kahverengi-sarı ya da kirli-sarı, ince sert kabuklu bir yapıya sahip. Elle soyulabilen kabuğun altında beyazımsı etli kısım, onun da altında parlak siyah, yuvarlak, sert bir tohum bulunuyor. Çokça tatlı-hafif ekşi, biraz armut-kestane karışımı, çeşide ve olgunluk derecesine göre hafif şarapsı bir lezzete sahip longan taze veya kurutularak yeniyor.
Her şekilde tüketilebiliyor
Taze longan şurup, konserve, jöle ve likör yapılarak değerlendiriliyor. Tek başına ya da karışım halinde meyve suyu olarak da tüketilen longan Doğu Asya’da çorbalarda, tatlılarda, taze ya da kuru, tatlı ya da ekşi yiyeceklerde de sos olarak kullanılıyor.
tarlasera yazarlarından Ramis Dara, çok farklı tüketim biçimlerine sahip olan longan meyvesini kaleme aldı. Uzakdoğu’dan longan başlıklı makale, meyvecilikle ilgilenen profesyonellerin ve farklı meyvelere ilgi duyan tüketicilerin ilgisini çekecek.