tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.3.2016

Bahar ekinoksu yeni mevsimi müjdeliyor

Bahar ekinoksu yeni mevsimi müjdeliyor

İlkbaharın başlangıcı sayılan 21 Mart ekinoksu doğanın uyanışını sembolize ediyor. İlkbahara geçiş günleri tarım için de ekim ve hasat heyecanının aynı anda yaşandığı özel bir dönem.

Bugün kuzey yarımkürede ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart. Gündüz süresinin gece ile yeniden eşitlendiği ilkbahar ekinoksu tüm doğanın uyanışını ve canlanmasını sembolize eden özel bir gün.

Doğanın ve tarımın bayramı

 “Ekinoks” sözcüğünün kaynağı olan Latincede “aequus” eşit, “nox” gece anlamına geliyor. Tarihten beri farklı kültürlerde çok çeşitli isimlerle bir bayram havasında karşılanan ilkbahar ekinoksu, “bereket” kavramıyla da özdeşleştiriliyor. İlkbahar geçiş dönemi Japonya’dan İrlanda’ya kadar Asya ve Avrupa kıtalarında pek çok ülkede ekim ve hasat festivalleri ile de kutlanıyor.

İpi ilk göğüsleyen erik

Akdeniz coğrafyasının genelinde olduğu gibi Türkiye’de de erik ağaçları yeni mevsimin henüz başlarında ipi en önce göğüsleyen meyve ağaçları olarak baharın gelişini müjdeliyor. Erik ile birlikte çilek, dut, böğürtlen gibi taneli meyvelerin de toplanması ve pazarlara sunulmaya başlaması bu tarihlere denk geliyor.

Marul, bakla ve bezelyede hasat heyecanı

Sebze ürünleri arasında ise baharın gelişini karşılayan ürünlerin başında marul, bakla ve bezelye geliyor. Bir süre sonra ise enginar ve pırasa gibi sebzelerin üretim sürecinde son etaba giriliyor. Tüm bu ürünlerin hasat tarihleri elbette yetiştirilen bölgeye, hava koşullarına ve çeşide göre belli farklılıklar gösteriyor.

Buğdayda yoğun mesai

Tarla bitkilerinin ekildiği arazilerde ise ilkbahar günleri yazlık ekilişlerin yoğunluğuyla geçiyor. Buğday ve arpa gibi ürünlerde bu tarihler bitki koruma ve besleme uygulamalarının da sıklaştığı meşakkatli bir dönem.

Kök bitkileri toprakla buluşuyor

İlkbahara geçiş süreci ekim takvimi açısından da oldukça yoğun. Seralarda domates, hıyar ve patlıcan dikimleri açısından Mart ayının sonu kritik bir dönem. Türkiye’de kök bitkilerinin üç büyükleri denilebilecek şekerpancarı, patates ve havuç tohumları da bu dönemde toprakla buluşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.