tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2016

Tüm ülke bu ota bağımlı yaşıyor!

Tüm ülke bu ota bağımlı yaşıyor!

Dünyanın birçok yerinde yasaklı olan narkotik bitki gat, Yemen’de gencinden yaşlısına herkesin alışkanlığı haline geldi. Diğer tarım ürünlerini gölgede bırakan gat, ülkede toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda.

Uzun süredir siyasi çalkantılar ve yoksulluk ile mücadele eden Yemen bir yandan da gat (qhat) bağımlılığı ile boğuşuyor. “Yemen otu” olarak da bilinen ve uyarıcı etkisi olan gat dünyanın pek çok ülkesinde yasaklı. Yemen’de ise gat bitkisinin üretimi ve tüketimine dair hiçbir kısıtlama yok. Ülkedeki erkek nüfusunun yüzde 70’inin her gün çiğnediği gat adeta hem sosyal hem ekonomik bir krize dönüştü.

Madde bağımlılığı olarak tanımlanıyor

Etiyopya kökenli çiçekli bir bitki olan gat, Afrika boynuzu olarak bilinen bölgede ve Arap yarımadasında yetiştiriliyor. Bitkinin yapraklarını uzun süre çiğneyen kişide heyecan, rahatlama duygusu ve iştah kaybı gibi etkiler görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gat çiğneme alışkanlığını “madde bağımlılığı” olarak sınıflandırıyor.

Türkiye’de yakalanmıştı

Gatın üretimi, satışı ve tüketimi Yemen, Somali, Kenya, Etiyopya dahil az sayıda ülkede yasal. Avrupa ülkelerinin çoğunda ise gat bulundurmak bile cezai yaptırım gerektiriyor. Gat Türkiye’de de yasaklı ürünler kapsamında. Hatta 2011 yılında Atatürk Havaalanı’nda gat ile yakalanan bir Kanada vatandaşı bu gerekçeyle tutuklanmıştı.

Resmi görevliler de tüketiyor

Yemen’de ise gat alışkanlığı çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir nüfusu etkisi altına almış durumda. Öğle saatlerinde bitkiyi çiğnemeye başlayan pek çok insan akşamın geç saatlerine kadar bunu sürdürüyor. Görev başındaki asker, polis ve resmi görevlilerin dahi gat çiğnemesine dair bir kısıtlama yok.

Kahvenin yerini gat aldı

Yoğun gat tüketiminin psikolojik ve bedensel rahatsızlıklara yol açtığı biliniyor. Ancak gat bağımlılığının bir de ekonomik boyutu var. Gat ekilen araziler Yemen’in geleneksel ürünü olan kahvenin alanını daraltmış durumda. Pamuk, muz gibi ürünleri de geride bırakan gatın üretimi her yıl yüzde 10 oranında atıyor.

Sulamanın yüzde 40’ı gat için

Yemen’de tarımsal sulamanın yüzde 40’ı yalnızca gat yetiştiriciliği için yapılıyor. Tarımsal çeşitliliği ve su kaynaklarını tehlikeye atan gat üretimine karşı başkent San'a geçtiğimiz yıllarda pek çok protesto gösterilerine sahne oldu. Siyasi çatışmalar ve yoksulluk ile baş etmeye çalışan Yemen’de gat krizi ne yazık ki yakın zamanda çözülecek gibi görünmüyor.


Yorumlar
  • Hasan Sirin

    Yemen'de gat kullanımı geleneksel bir alışkanlık ve sorun. Gat bitkisinin daha çok kökü ağızda emilerek kafa bulunuyor. Kullanımdaki artışın kökeninde toplumsal sorunları görmek lazım.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.