E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Bu sezon kazandığı Premier Lig şampiyonluğu ile büyük sürpriz yapan Leicester City, İngiltere’de tarımın kalbinin attığı şehir olarak biliniyor.
paylaş
tarlasera Mayıs sayısı raflarda yerini aldı. Kapak ve Detay konularıyla ilgi çeken tarlasera’nın bu ayki hediyesi ise Şeker Pancarı Cep Kitapçığı.
Bundan tam 30 yıl önce Çernobil’de yaşanan nükleer facia insan sağlığı, çevre ve tarım üzerinde etkilerini sürdürmeye devam ediyor.
Kurak geçen kış Türkiye’nin buğday üretimini yüzde 4,6 azaltacak. Bu, buğdayda sürdürülebilirlik eşiğine yalnızca 400 bin ton kalması demek.
Kapak Konusu tarımda büyük işletmeler olan tarlasera’nın Nisan sayısı raflardaki yerini aldı. Yeni sayı Dosya ve Detay konularıyla tarımın gündemini belirliyor.
Şeker Kurumu, Türkiye’nin şeker kotasını 2 milyon 650 bin tona yükseltti. Artışın yüzde 90’ı şekerpancarında değerlendirilecek.
Dünyanın birçok yerinde yasaklı olan narkotik bitki gat, herkesin alışkanlığı haline geldiği Yemen’de toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda.
Dünya Su Günü’nde suyun geleceğine dair veriler pek iç açıcı değil. Bu kaderi değiştirmek ise, dünyada suyun yüzde 70’ini kullanan tarıma ve tarımsal sulamaya bağlı.
Bir paket cips mi daha ağırdır, bir kg patates mi? Fiyat kantarına konulduğunda ikisi birbirine eşit görünüyor. Bu durum, doğal ya da endüstriyel yöntemlerle ürün çeşitliliği yaratmanın önemini gösteriyor.
İlkbaharın başlangıcı sayılan 21 Mart ekinoksu doğanın uyanışını sembolize ediyor. İlkbahara geçiş günleri tarım için de ekim ve hasat heyecanının aynı anda yaşandığı özel bir dönem.
Tarımda 18 aya kadar uzayan vadeler her kesim için ödeme güçlüğü yaratıyor. tarlasera, Türkiye tarımının kronik sorunu haline gelen uzayan vadelere karşı çözüm önerilerini uzmanlara sordu.
Türkiye’deki tarımsal üretimin yarısını kadın emeği var ediyor. İşgücüne katılan her iki kadından birisi tarım sektöründe. Ancak cinsiyet eşitsizliği tarımda da kendini hissettiriyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’nın son sayısı raflardaki yerini aldı. Kapak Konusu “Geleceğin Üretim Modeli: Tarım 3.0” olan tarlasera, bu ay okuyucularına bir de mısır posteri hediye ediyor.
Lezzeti ve besleyiciliğiyle bilinen longan meyvesi Çin’den çıkıp ününü tüm dünyaya duyurdu. Bu göz alıcı meyveye dair ilginç ayrıntıları tarlasera yazarlarından Ramis Dara kaleme aldı.
AB'nin biyogüvenlik mevzuatı Yeni Bitki Islahı Teknikleri'nin de devreye girmesiyle yeni tanımlamalara ihtiyaç duyuyor. tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner konuyu geniş kapsamlı ele aldı.
Dünyada en yaygın kullanılan pestisitin glifosat olduğu belirlendi. Yabani ot mücadelesinde kullanılan glifosatın sağlık temelli riskleri ise tartışılmaya devam ediyor.
Altın madeni projelerinin tehdit ettiği Küçük Menderes tarım ürünlerini korumayı başardı. Dünya incir üretiminin yüzde 8’ini karşılayan bölgedeki mücadeleye tarlasera tanıklık etti.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’nın son sayısı raflardaki yerini aldı. tarlasera’nın bu ay bir de hediyesi var: Geçtiğimiz yılın en dikkat çekici haberlerini bir araya getiren Almanak 2015.
Gübrede KDV yükü yüzde 1'e düşürüldü ama tartışmalar bitmedi. Dünya ülkelerinde ise gübre-vergi ilişkisi örnek uygulamalara sahne oluyor.
Alkollü içkiler yeni yıl zamlarından nasibini aldı. Türkiye'de tüketilen alkolün yüzde 60'ını bira oluşturuyor. Birada kullanılan şerbetçiotu ise Türkiye’de tek bölgede üretiliyor.
Her yıl pek çok kişi AB ülkelerine tonlarca kaçak sarımsak sokmaya çalışırken yakalanıyor. Vergi ödemeden kazanç sağlamak isteyen bu kaçakçılar arasında gıda patronları bile var.
Liselerde ilk dönemin son ders zili bugün çalıyor. Türkiye’de mevcut 20 tarım meslek lisesinin öğrencileri için sömestrde staj olanakları kısıtlı.
Türkiye bir zamanlar zirveye oynadığı tütünde tam 100 yıl önceki üretim seviyesine kadar geriledi. Rekabetin bitmesi ve yüksek maliyetler son 20 yılda üretimi altı misli düşürdü.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!