Kapak Konusu tarımda büyük işletmeler olan tarlasera’nın Nisan sayısı raflardaki yerini aldı. Yeni sayı Dosya ve Detay konularıyla tarımın gündemini belirliyor.
Türkiye tarımı zorlu günlerden geçiyor. Bu zorlu sürecin nedenlerine kulak kabartıldığında iki kırmızı sinyal baskın çıkıyor. Bunlardan ilki ekonomik kriz sinyalleri, ikincisi ise çevre. Bu iki faktör tarımın bütününü bir şekilde baskılamayı başarıyor. Ancak her olumsuz sinyalin içinde zihin açıcı pek çok frekans da yakalamak mümkün. Çünkü her kriz anı beraberinde yeni umutları, fırsatları ve çıkış yollarını da beraberinde getiriyor. tarlasera Nisan sayısı tarımın yaydığı işte tüm bu sesleri bir araya getiriyor ve yepyeni bir kompozisyon yaratıyor.
Krizin eşiğindeyken çıkış yolları
Yılların biriktirdiği yüksek girdi fiyatlarının yüküne geçtiğimiz aylarda malum gelişmelerin sonucu olarak bir de ihracat krizi eklendi. Tarımda istihdam azalırken üretimden vazgeçenlerin sayısı gözle görülür şekilde artmaya başladı. Olası ekonomik krizin şimdiden hissedilmeye başladığı tarım sektörünün mevcut durumu ve çözüm yollarını tüm detaylarına kadar tarlasera inceledi.
Büyük işletmeleri tarlasera inceliyor
İşte bu noktada öne çıkan en önemli konulardan biri tarımsal işletmeler. Son yıllarda Türkiye’de geniş ölçekli üretim tesislerinin sayısı hızla artmaya başladı. Özellikle verim bazında büyük avantajlar sağlayan büyük işletmelerin tarımın geleceği açısından önemi büyük. Ancak tüm dünyada ve Türkiye’de küçük aile işletmelerinin de varlığını -hem de daha iyi koşullara kavuşturularak- sürdürmesi gerekli. Tarımda büyük işletmeler tarlasera Nisan sayısının Kapak Konusu.
Çevre dostu madencilik mümkün mü?
Çevre faktörü ise Türkiye’de artık neredeyse tarım ile enerji ve maden sektörleri arasında yaşanan çok rauntlu bir mücadele olarak algılanmaya başladı. Bunun son örneği Cerattepe’ydi. Bölgede yapılmak istenen maden tesisine karşı tepkiler geçtiğimiz ay ülke geneline yayıldı. Aslında Cerattepe’nin öyküsü oldukça geçmişe dayanıyor. Ve şimdilik sular durulsa da öykü henüz tamamlanmış değil. tarlasera tarımsal üretim ve çevre mücadelesinin geçmişinden ilham alırken, “Çevre dostu madencilik mümkün mü” sorusunun cevabını da Nisan sayısında arıyor.
Tarımın zirvesindeki hareketlilik yorumlanıyor
Tarım yalnızca Türkiye’de değil küresel düzeyde yeni bir dönemin eşiğinde. Geçtiğimiz yaz aylarından bu yana sektörün en büyük oyuncuları birleşme ve satınalma hamleleri ile taşları yerinde oynattı. Tüm bu gelişmeler yalnızca yeni marka ve yeni ortaklıkları ifade etmiyor. “Birleşmeler dönüşümün habercisi” haberinde tarlasera, tarımın geleceğine göre kendini yeniden konumlandıran firmaların öngörülerini inceledi.
Şaraplık üzüm, kahve ve narenciyeye dair
tarlasera’nın Avrupa Tarım Makineleri Birliği (CEMA) Genel Sekreteri Ulrich Adam ile gerçekleştirdiği söyleşi ise tarımdaki heyecan verici dijital devrime dair önemli ayrıntılar içeriyor. Türkiye’de şaraplık üzümün serüvenini, mandalinanın altın günlerini yaşadığı şu dönemde narenciyedeki yeni trendleri ve “Tarımdan ilham alanlar” yazısında tarımın sanattaki en güzel örneklerini de tarlasera Nisan sayısında keyifle okuyabilirsiniz.
tarlasera’ya nasıl ulaşırım?
tarlasera Nisan sayısı Türkiye’nin her yerinde Migros, Macrocenter, D&R mağazaları ve seçkin kitabevlerinde okuyucularını bekliyor! Derginizin her ay zahmetsizce masanızda görmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey ise şimdi tarlasera’ya abone olmak.
Keyifli okumalar dileriz!