Kurak geçen kış mevsimi Türkiye’nin buğday üretimini bu yıl yüzde 4,6 azaltacak. Bu durum, buğdayda sürdürülebilirlik eşiğine yalnızca 400 bin ton kalması anlamına geliyor.
Türkiye’de son yılların en kurak kış mevsimlerinden biri yaşanırken, ülkenin temel tarım ürünü olan buğday üretiminde yüzde 4,6 düşüş bekleniyor. Bu yılki üretim buğdayda sürdürülebilirlik sınırı olan 19 milyonun yalnızca 400 bin ton üzerinde!
Düşüşün merkezi İç Anadolu
Türkiye’nin her bölgesinde yetişen ve temel tarım ürünü statüsünde olan buğdayın üretiminde bu yıl yaşanan düşüş alarma veriyor. Yüksek sıcaklıklar ve sınırlı yağış miktarı ile geçen kış mevsimi gerilemeye yol açan etken olarak gösteriliyor. Üretimdeki düşüşün merkez üssü ise İç Anadolu bölgesi.
Üretim ortalamanın 1 milyon altında
Ulusal Hububat Konseyi’nin (UHK) yayınladığı rapora göre Ekim 2015-Mart 2016 dönemimdeki yağış miktarı uzun yılların ortalamasının gerisinde kaldı. Bu durumun buğday üretimine doğrudan yansıması ise kaçınılmaz. Tahminlere göre bu yıl toplam buğday üretimi 19 milyon 413 bin tonda kalacak. Bu miktar, Türkiye’nin buğday üretim ortalaması olan 20 milyon 355 bin tonun neredeyse 1 milyon ton altında.
Ekim alanları da kritik eşikte
UHK’den yapılan açıklamaya göre ülke genelinde buğday ekim alanlarının genişliği de kritik eşiğin civarında seyrediyor. Türkiye’nin buğday ekim alanlarının yıllara göre ortalama genişliği 8 milyon hektar. Buğdayda sürdürülebilirliğin sağlanması ve ürünün stratejik konumunun riske girmemesi için için 8 milyon hektar arazi ve 19 milyon ton rekolte ortalamasının korunması gerekli.