Kirazda hasat sezonu sürerken, ürüne biçilen düşük fiyatlardan yakınan üreticiler birlik olmak gerektiğine vurgu yapıyor.
Mayıs ayında turfanda çeşitler ile başlayan kiraz hasadında son döneme girilirken üreticilerin çoğu düşük fiyatlardan yakınıyor. Kütahya, Afyon ve Konya bölgelerinde üreticiler yüksek rekolteye karşın üretimlerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.
Kirazlar yok pahasına satın alınıyor
Hasat sezonu boyunca kilosu 40 TL’ye kadar düşen kiraz fiyatları bölgelere göre değişmekle birlikte bugünlerde 2-3 TL civarında seyrediyor. Kütayha’nın yılda bin tona yakın Napolyon cinsi kiraz üretimi yapılan Yağmurlar köyünün muhtarı Mahmut Turgut, “Çoğu İstanbul, İzmir ve Çanakkale’den gelen toptancı firmalar ürünümüzü yok pahasına alıp bir kısmını iç piyasada, bir kısmını da aracı firmalar vasıtasıyla yurtdışına pazarlıyor” diyor.
Üreticiler birbirinden haberdar olmalı
Kiraz üreticilerinin birlik olamadıkları için alıcıların biçtiği fiyatlara mahkum olduğunu söyleyen üretici İbrahim Gültekin ise, “Üreticilerin birbirlerinden haberleri yok. Bu yüzden de alıcıların belirlediği fiyatlar sonucu emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diye konuşuyor.
Rekolte yüksekse fiyatlar geriletiliyor
Geçtiğimiz Nisan ayında kurulan Akşehir ve Bölgesi Kiraz Üreticileri Birliği (KİSKOBİRLİK) kiraz üreticilerinin birlik çabalarının bir örneği. Afyon-Konya sınırında bulunan Akşehir ve Sultandağı bölgelerinde üreticilere karamsarlık hakim olduğunu söyleyen KİSKOBİRLİK Başkanı Celil Atik, rekoltenin yüksek olduğu bölgelerde fiyatların sürekli olarak geriletildiğini dile getiriyor.
Önlem alınmazsa kiraz ağaçları sökülecek
“Turfanda üretim yapılan bölgelerde alıcı firmalar yüksek fiyat politikası uyguluyor. Tonajı yüksek bölgelerde ise küçük fiyat farkları büyük etkiye sahip olduğu için firmalar sürekli fiyatı düşürme eğilimde” diyen Atik, “Devletin önlem alması gerekli, yoksa kiraz ağaçları sökülmeye ve sert çekirdekli kırmızı meyve tarımı yara almaya devam edecek” yorumunu yapıyor.