tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.7.2016

Afrika'da tarım yatırımı hem fırsat hem risk demek

Afrika

Sudan’da 780 hektar arazi kiralayan Türkiye burada tarımsal üretim yapacak. Ülkelerin Afrika’da arazi kiralama trendi yeni fırsatlar doğurduğu gibi eleştirilere de maruz kalıyor.

Son yıllarda pek çok ülke gıda krizi tehlikesine karşı Afrika’da tarımsal yatırımlara hız verdi. Afrika kıtasının farklı bölgelerinde geniş tarım arazileri satın alan ve kiralayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

2013 yılında kamu ve özel sektör işbirliği ile Sudan’da kiralanan 5 milyon dönüm arazi bu trendin ilk büyük adımıydı. Şimdi ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sudan’da 780 bin hektarda tarım yapmak için kolları sıvadı.

Ortak şirket kurulacak

Pilot bölge olarak değerlendirilecek 780 bin hektar genişliğindeki arazinin kiralanması için ön sözleşme imzalandı. Proje kapsamında bir sonraki adımın ise Sudan ve TİGEM iştirakiyle ortak bir şirket kurulması olduğu belirtiliyor. Pamuk, kanola ve yağlı tohum gibi tarla bitkilerinin yanı sıra ananas, mango ve avokado gibi tropikal meyvelerin de yetiştirileceği arazilerde yetişecek ürünlerin kullanım hakkının Türkiye’ye ait olacağı belirtiliyor.

afrika-da-tarim-yatirimi-hem-firsat-hem-risk-demek2.jpg

Yerel üreticilere eğitim verilecek

Türkiye’nin Afrika’daki bir diğer tarımsal yatırımı ise Cibuti’de olacak. Kızıldeniz’in Hint okyanusuna bağlandığı bölgede bulunan bu küçük ülkede hayvancılık tesisi kurulması planlanırken Cibutili üreticilere de su, meteoroloji, çölleşme ve doğanın korunması üzerine eğitim ve teknik destek verilecek.

En çok arazi kiralayan ülke ABD

ABD yurtdışında tarım arazisi kiralama yarışında 7,1 milyon hektar ile başı çekiyor. Onu 3 milyon hektar ile Birleşik Krallık, 2 milyon hektar ile de Hindistan takip ediyor. Şu anda dünyada en çok tarım arazisi satın alınan veya kiralanan ülke ise 3,8 milyon hektar Papua-Yeni Gine.

Rusya ve Çin de arazilerini dış ülkelere açıyor

3,5 milyon hektar arazisini yabancı ülkelere tahsis eden Güney Sudan’ın yanı sıra, 2,7 hektar ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 2,1 hektar ile Mozambik de tarım yatırımlarının gözdesi olan Afrika ülkeleri arasında. Topraklarını yabancı yatırımlara açan ülkeler arasında Rusya, Brezilya ve Çin gibi geniş tarım arazilerine sahip ülkeler de bulunuyor.

afrika-da-tarim-yatirimi-hem-firsat-hem-risk-demek3.jpg

Afrika ülkelerinde arazi hakları yetersiz

Öte yandan Afrika başta olmak üzere yurtdışında yapılan arazi yatırımı yarışına yönelik eleştiriler de yoğun. Arazi yatırımlarının en yoğun olduğu bölgelerin arazi haklarının en yetersiz olduğu bölgeler olmasının bir tesadüf olmadığı söyleyen ABD’li yatırımcı Mark Bowman, “Bu bölgede nesillerdir yaşayan ve üretim yapanların uygulanabilir yasal haklarının olması gerekiyor. Aksi takdirde en kötü ihtimal gerçekleşir ve süreç arazilerin devletler tarafından hiçbir tazminat olmaksızın bu üreticilerin ayakları altından çekilmesiyle sonuçlanabilir” diyor.

Üreticilere yasal güvence şart

“Hem güçlükler hem de fırsatlar açısından Afrika eşi benzeri olmayan bir coğrafya” diyen Bowman, “Bu özgünlüğün hükümetler ve yatırımcılar tarafından hak ettiği ilgiyi görmeye başlaması çok önemli. Ancak sürdürülebilirlik için yasal güvenceler şart” uyarısını yapıyor.

İlgili haber: Kiralık arazide üretim için gün sayılıyor


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.