Şeker Kurumu, Türkiye’nin şeker kotasını 2 milyon 650 bin tona yükseltti. Artışın yüzde 90’ı şekerpancarında değerlendirilecek. Gerekçe ise şeker talebinin artması ve üretimdeki düşüş.
Şeker Kurumu, Türkiye’nin şeker kotasının 150 bin ton arttırıldığını açıkladı. Yüzde 6’lık bu artışla toplam şeker kotası 2 milyon 650 bin tona ulaştı. 150 bin tonun 135 bini şekerpancarı, 15 bin ton ise nişasta bazlı şekerler için kullanılacak.
Yurtiçi şeker talebi arttı
Şeker Kurumu’ndan yapılan açıklamada, ülke içi şeker talebinin artması ve üretimde iklim koşullarından kaynaklı düşüşün kararda etkili olduğu belirtiliyor. Açıklamada, “Gerek son iki pazarlama yılında iklimsel koşullara bağlı olarak gerçekleşen üretim düşüklüğünden kaynaklanan tedbirler, gerekse de pancar taban fiyatındaki artışın çiftçilerimizin pancar ekimine ilgisini artıracağına yönelik beklentiler ele alındığında bu kota artışı oldukça önem taşıyor” deniliyor.
Düşen polar değerleri etkili oldu
Şekerli mamul sanayisinin ticaret hacminin genişlemesi ile talebin büyüdüğünü dile getiren Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, “Diğer taraftan pancarın polar değerinde düşüşler yaşandı. Bu da üretimin tahminlerin altında gerçekleşmesine neden oldu. Aynı darboğazın 2016-17’de tekrarlanmaması için A kotasını revize ettik” açıklamasını yaptı.
Üretim 1 milyon ton artacak
Türkiye’nin şeker kotası geçtiğimiz Temmuz ayında 2,5 milyon ton olarak belirlenmişti. Yeni yıl ile birlikte yeniden gündeme gelen Şeker Kanunu ve nişasta bazlı şekerin kotasının arttırılacağı söylentileri şekerpancarı üreticilerinin tepkisini çekmişti.
NBŞ oranı korundu
Nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) mevcut kotası yüzde 10. Şeker kotasındaki yeni artış bu oranı koruyor. Kota artışından şekerpancarı yüzde 90 oranında yararlanırken, NBŞ ek kotanın yüzde 10’undan faydalanacak. Yeni kota ile birlikte şekerpancarı üretiminin geçen yıla oranla 1 milyon ton artması bekleniyor.