tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.6.2016

Antalya’nın krizine üçüncü halka da eklendi!

Antalya’nın krizine üçüncü halka da eklendi

Önce ihracat, sonra turizm ve Antalya şimdi de tarımsal sulamanın başlıca kaynaklarından olan Beydağlarındaki “olağanüstü kuraklık” ile karşı karşıya.

Sebze-meyve ihracatındaki dramatik düşüş ve turizm krizi ile birlikte zor bir yaz geçiren Antalya’da tüm bunlara bir de kuraklık eklendi. Başta Beydağları olmak üzere bölge için en önemli su havzalarında yüzde 20’ye varan azalma yaşanıyor. Üreticiler ise sulama suyu bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Bölge “olağanüstü kurak”

Ülke genelinde yaşanan aşırı sıcaklar Türkiye tarımının kalbinin attığı Antalya’da en yoğun şekilde hissediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Aralık 2015-Mayıs 2016 tarihleri arası yağış oranlarında “olağanüstü kurak” seviyesinde görülen Antalya körfezi kıyılarında kuraklık koşulları Haziran ile birlikte uç boyutlara ulaştı.

Hangi bölgelerde etkili?

Beydağlarında kar yağışından beslenen yeraltı sularında büyük bir azalma olduğu belirtilirken özellikle Korkuteli, Konyaaltı ve Kemer ilçelerinde belli mahallelerin sulama suyuna ulaşmakta zorlanıyor. Beycik, Üçoluk, Hisarçandır, Söğütcuması, Büyükalan, İmecik gibi köyler sulama krizini en yakıcı şekilde yaşayan bölgelerden bazıları.

antalyanin-krizine-ucuncu-halka-da-eklendi2.jpg

Kaynaklar Temmuz’da bitecek

Kemer’e bağlı Beycik mahallesinin muhtarı Cemil Beyrek, mevcut su kaynaklarının ancak Temmuz ayının 20’sine kadar yeteceğini söylüyor. Konyaaltı-Üçoluk mahallesi muhtarı Turan Dikmen ise, “Kaynaklar, çeşmeler kurudu. Bırakın bahçe sulamayı, içmek için bile suyumuz yok” diyerek endişelerini dile getiriyor.

Sulama suyu bulunamıyor

Geçtiğimiz Kasım ayında kanalizasyon atıklarını dökülmesi ile gündeme gelen Konyaaltı-İmecik köyü de sulama sorunundan yakınıyor. Kuraklığa bağlı kayıplar konusunda tespitlerin yapılması için yetkililere ulaştıklarını söyleyen muhtar Ekrem Kurt, “İçme suyunda değil ama sulama suyunda sorunlar var. Köyümüze yapılması planlanan gölet projesinin de su sorununu çözeceğini düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

Sondaj kuyuları ve bilinçsiz su tüketimi

Türkiye’nin başlıca su havzalarından biri kabul edilen Beydağları bölge ve ülke tarımı için kilit bir öneme sahip. Gün geçtikçe daha az kar yağışı alan bölgede yeraltı sularının beslenme düzeyi giderek düşüyor. Ayrıca Beydağlarının eteğine kurulu yerleşim yerlerinde açılan sondaj kuyuları ve bilinçsiz tüketim, bölgede tarımsal üretimin sulama ile buluşmasını zorlaştırıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.