Tarımda Ar-Ge sorununu kapağına taşıyan tarlasera Ağustos sayısına “Gıdanın Nobel’i” olarak bilinen Dünya Gıda Ödülü’nün bu yılki sahipleri de konuk oldu.
Kendini geliştirmek ve hep bir adım daha ileriye gidebilmek hayatın temel koşulu. Yerinde saydığın zamanlarda belli bir standardı koruduğunu düşünsen de, dışardaki dünyanın ilerliyor olması ister istemez seni geriye atıyor. Tam bu yüzden de araştırmak, hedef koymak ve bu hedefe doğru yürümek gerekiyor.
tarlasera da bu ayki Kapak Konusunu Türkiye tarımındaki Ar-Ge sorununa ayırdı. Tarımda Ar-Ge’nin gerekliliği, yapılan yatırımlar, üzerinde çalışılan konular, yaşanan sıkıntılar ve çok daha fazlasını okuyabileceğiniz Kapak Konusu, zaman zaman donup bakacağınız bir arşiv niteliğinde.
Gıda konusunda verilen ödüllerin ‘Nobel’i olarak bilinen The World Food Prize bu yıl 4 bilim insanının oldu. Araştırmacıların ödüle layık görülmesini sağlayan ise, tatlı patates üzerine yaptıkları çalışmalardı.
tarlasera Ağustos sayısı için ödülün sahiplerinden Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis’le röportaj yaptı. Röportajda Bouis’in şu sözleri, herkesin durup üzerinde düşünmesi gereken bir konu: “Dünya tarımındaki en büyük problem, çalışmaların yalnızca başlıca gıda ürünlerinin verimliliğini arttırmak üzerine olması. İnsanların aç kalmaması önemli ancak vitamin ihtiyaçlarının karşılanması da bir o kadar mühim.”
Sulamada teknolojinin yarattığı farkı anlatan Netafim Genel Müdürü ve CEO’su Ran Maidan da tarlasera Ağustos sayısının Röportaj sayfalarına konuk oldu.
Haziran ayında başlayan buğday hasadı, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir soruyu beraberinde getirdi: Acaba TMO fiyatları ne zaman açıklayacak? Üreticilerin çoğu fiyatların geç açıklanmasından yakınıyor. Yetkililer ise erken açıklamak kadar, geç açıklamanın da bir politika olduğu görüşünde. Birbirine bir turlu denk düşmeyen bu iki görüşten yola çıkan tarlasera, buğday üreticisinin en büyük soru işaretlerinden birine cevap bulmaya çalıştı.
Brexit ile birlikte AB’nin girdiği yeni süreçten Türkiye nasıl etkilenecek? Sertifikasız tohum kullanımının Türkiye tarımına ne boyutta zarar veriyor? Ülke tarımında ön plana çıkan veya çıkabilecek alternatif tarla bitkileri nelerdir? Tüm bu soruların cevapları da bu ay tarlasera Detay sayfalarında!
tarlasera Ağustos sayısına ulaşmak için size en yakın Migros, Macrocenter ve D&R mağazasına uğramanız yeterli. Derginizi düzenli olarak masanızda görmek ve tarlasera deneyimini her ay yaşamak için ise yalnızca Abonelik sayfamızı ziyaret edebilir ve yalnızca birkaç dakikanızı ayırarak tarlasera’ya abone olabilirsiniz.
“Şu noktaya tekrar bakın. Orası evimiz. O biziz. Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun üzerinde bulunuyor. Tüm neşemizin ve kederimizin toplamı, binlerce birbirini yalanlayan din, ideoloji ve iktisat öğretisi, insanlık tarihi boyunca yaşayan her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, her medeniyet kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her aşık çift, her anne ve baba, umut dolu çocuk, mucit, kaşif, ahlak hocası, yoz siyasetçi, her süperstar, her ‘yüce önder’, her aziz ve günahkar onun üzerinde – bir gün ışığı huzmesinin üzerinde asılı duran o toz zerresinde.”
Carl Sagan / Soluk Mavi Nokta
Carl Sagan’ın ‘soluk mavi nokta’ olarak betimlediği o gezegende -yani Dünya’da- 7,3 milyarımıza yetecek kadar barış, sevgi, huzur, aşk, hoşgörü, saygı, özgürlük ve güzellik var. Yeter ki biz farkında olalım.