tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.6.2016

Çocuk işçiliğinde en büyük vebal tarıma ait

Çocuk işçiliğinde en büyük vebal tarıma ait

Türkiye’de çocuk işçiliğinin yarıya yakını tarımda görülüyor. Dünya genelinde ise toplam 100 milyon çocuk tarım sektöründe çalıştırılıyor.

TBMM’de kurulan Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları kapsamında Türkiye’de yaklaşık 900 bin çocuk işçinin var olduğu açıklandı. Çocuk İşçiliğine Karşı Dünya Günü’nden yalnızca 3 gün sonra açıklanan bu olumsuz tablo, en yoğun çocuk işçiliğinin görüldüğü tarım sektörünü doğrudan ilgilendiriyor.

Tarımda 400 bin çocuk çalıştırılıyor

Türkiye’de 90’lı yıllardan itibaren sürekli bir düşüş yaşanan çocuk işçiliği 2012 yılından sonra yeniden yükselişe geçti. Bu artışta en büyük sorumluluk ise tarıma ait. TÜİK verilerine göre Türkiye’de tarım alanında çalıştırılan 400 bine yakın çocuk bulunuyor. Bu ülkedeki toplam çocuk işçilerin yüzde 45’ine denk geliyor.

Çocuk haklarını ihlal eden başlıca sorun olan çocuk işçiliği ile ilgili asıl düşündürücü rakamlar ise ayrıntıda gizli: Buna göre, yine Türkiye’de tarımda istihdam artışının yüzde 66’sını 6-14 yaş aralığında çocukların oluşturuyor.

cocuk-isciliginde-en-buyuk-vebal-tarima-ait2.jpg

Dünyada çocuk işçilerin yüzde 60’ı tarımda

Dünya genelinde de tarım çocuk işçiliğinin en çok görüldüğü alan. Tüm dünyada çocuk işçilerin yüzde 60’ı tarım ile ilgili işlerde çalışıyor. Bunların yüzde 70’ten fazlası ücretsiz aile işçisi konumunda. Toplam 100 milyon çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminin yanı sıra eğitimini de olumsuz etkileyen bu durum, aynı zamanda içerdiği tehlikelerle güvenlik riski de oluşturuyor.

Nitelikli eğitim ve tarım teknolojisi eksikliği

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çocuk işçiliğinde yoksulluğun yanı sıra nitelikli eğitim eksikliği, yetersiz tarım teknolojisi ve yetersiz işgücü gibi nedenlere vurgu yapıyor. “Tehlike içermeyen, yaşa uygun görevler içeren ve boş zamanlarda yapılan bazı tarımsal aktivitelere katılım çocuk işçiliği sayılmaz” denilen ILO manifestosunda, bu tanımlara uymayan tüm uygulamaların çocuk haklarını ihlal edeceği belirtiliyor.

Tarımı da olumsuz etkiliyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise sorunun çocuk bireyler kadar gıda güvencesine ve sürdürülebilir tarımsal gelişime de olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. FAO bu konuda “kırsal yoksulluk ve sosyal güvence yoksunluğu gibi çocuk işçiliğinin altında yatan nedenlerin giderilmesi” hedefine dikkat çekiyor.

cocuk-isciliginde-en-buyuk-vebal-tarima-ait.jpg

Farkındalık çalışması başlatıldı

Bu arada geçtiğimiz günlerde FAO ve ILO bir araya gelerek tarımda çocuk işçiliğine karşı bir eğitim çalışması başlattı. Başta üreticiler olmak üzere tarım politikacılarından araştırmacılara kadar geniş bir yelpazeye yönelik hazırlanan elektronik eğitim kursu, çocuk işçiliği ile mücadele önerileri ve farkındalık eğitimlerini içeriyor.

Ülkelerin tarım politikaları belirleyici olacak

Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasında tarım politikaları ve programlarının önemli rolü olduğunu söyleyen FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, “Herkesin uzmanlığı ve kaynakları ile katkıda bulunabileceği güçlü ortaklıklara ihtiyacımız var” diyor.

Bu iş çocuk oyuncağı değil!

Türkiye’de ise Hayata Destek Derneği, Nisan ayında “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!” adıyla başlattığı kampanya ile çocuk işçiliği sorununa kalıcı çözümler getirilmesini talep ediyor. Dernek, “Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olan mevsimlik gezici tarımda, sayıları 400 bini bulan çocuk işçilere Suriyeli çocukların da eklenmesiyle sektörde çalışan çocuk sayısı hızla artıyor” açıklamasını yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.