E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Eylül sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Tahıl taşıyan ilk gemi, Rusya ile anlaşma kapsamında Ukrayna limanından ayrıldı. 2 Ağustos’ta geminin İstanbul’da olması bekleniyor.
paylaş
Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği, nüfus artışı, kuraklık gibi sorunlar, dirençli buğday ve arpa çeşitlerine ihtiyaç doğuruyor. Hollandalı bilim insanları “Daha sıcak bir dünyada herkese yetecek besini nasıl sağlarız?” sorusuna yanıt arıyor.
Çin’de emlak şirketleri ellerinde kalan konutları satmak için ilginç yöntemler deniyor. Bir emlak şirketinin karpuz karşılığında ev satışı yapması en dikkat çeken yöntemler arasında.
Hollanda’da farklı kentlerdeki üreticilerin hükümetin tarım ve çevre politikaları protestosu devam ediyor.
Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı, yaptığı açıklama ile ülkenin tarım arazilerini korumak için yeni bir adım daha atarak Tarım Arazisi Koruma Yasası hazırlığını hızlandıracaklarını bildirdi.
Ukrayna Tahıl Birliği (UGA) Başkanı Mykola Gorbachov, Londra’da gerçekleştirilen Uluslararası Tahıl Konseyi Konferansı’nda yaptığı açıklamada Rusya, Türkiye ile bir anlaşma imzalasa da hiçbir şirketin tahılını yüklemeyeceğini vurguladı.
Birleşik Krallık, sürdürülebilir küresel tarım ve gıda için Hollanda ile yakın temaslar kurmaya başladı. Bu iş birliğiyle tarım teknolojilerinde yeni fırsatlar hedeflenirken, Birleşik Krallık Tarım Teknolojisi Merkezleri ile Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nin (WUR) arasındaki ortaklığı
Para politikası sıkılaşmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağına dair endişeler nedeniyle emtia piyasası geçen hafta girdiği toparlanma eğilimine ara verdi. Tarım emtialarına da düşüş eğilimi hâkim oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı görüşmede, yaptırımların kaldırılması halinde gıda krizinin çözümüne katkı sağlayabileceklerini söyledi.
Küresel ısınma, su ve hava kirliliği gibi sorunlara çözüm arama yolunda geliştirilen bitkisel et üretimi, teknoloji, artan tüketici ilgisi ve teşvikler sonucunda dünyada hızla yükselişe geçiyor.
Siemens, okyanus tabanındaki biyosferlerde mahsul yetiştiren bir girişim olan Nemo's Garden ile iş birliği yapmaya başladı.
Bilim insanları verimi en üst düzeye çıkarmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek için dünyadaki başlıca gıda ürünlerinin nerede yetiştirilmesi gerektiğini gösteren bir harita çıkardı.
ABD’de narenciye üretimine darbe indiren ve tehdit etmeye devam eden narenciye yeşillendirme hastalığı ülkeyi çözüm yolu aramaya itiyor. Bilim insanları hastalığa dayanıklı genlere sahip yeni bitkiler üzerine çalışmalarını yürütüyor.
Kuzey Amerika’da mısır sapları doğal gaza dönüştürülüyor. Kısa sürede 5 bin evin ısıtma ihtiyacının karşılaması beklenen uygulama şimdiden dikkat çekmeye başladı. Bu uygulama aynı zamanda gübre görevi gören humus oluşumuna da yardımcı oluyor.
CRISPR teknolojisiyle üretilen bir buğday çeşidi Avrupa’da ilk kez saha denemeleri için toprakla buluşacak. Çeşidin başarısı, buğdaydan üretilen gıdaların yüksek ısılarda kanser yapıcı özellikler edinmesinin önüne geçecek.
Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!
İsrail’de bir tarım teknolojileri firmasının geliştirdiği Flying Autonomous Robot (Uçan Otonom Robot) drone benzeri hasat aygıtlarıyla hasadın en zorlu meyveleri toplamayı başarıyor.
Hindistan’da özelleştirme ve desteklerin kaldırılmasını öngören yeni tarım yasasına karşı eylemlerde beşinci aya girildi. Tarımsal üretim ve işgücünde önemli paya sahip kadınların mücadeleye verdiği katkı ise büyük anlam taşıyor.
Dünya genelinde giderek daralan tarım alanları, buna karşın “yükselmeye” devam ediyor! Nordic Harvest, Avrupa’nın en büyük dikey tarım alanlarından biri olarak üretime başladı.
Geçtiğimiz günlerde ABD’de satın aldığı tarım arazileriyle ülkesinin en büyük toprak sahibi unvanına erişen yatırımcı Bill Gates, bu alanlarda modern teknoloji odaklı bitkisel üretim faaliyeti yürütecek.
Su yosunlarından elde edilen ve yüksek besin değerleriyle geleceğin gıdası olarak adlandırılan Spirulina 6 aylık bir uzay görevinde astronotlara eşlik edecek.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, bitkilerin ve tarım zararlılarının genetik yapısında dönüşümü mümkün kılan gen düzenleme teknolojilerinin güvenli olduğunu açıkladı.
Geçtiğimiz sezon Doğu Afrika’da son 25 yılın en büyük tarımsal kaybına yol açan çöl çekirgeleri bir kez daha geniş bir alanda bitkisel üretimi tehdit etmeye başladı.
Ekonomik krizle boğuşan Brezilya’da imdada tarım yetişti. Soya fasulyesinde artan ithalat talebi için ülkede 2022 mahsulünün bir kısmı şimdiden satıldı.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!