E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
6.09.2022
Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten bitki bilimcileri çilek üretiminde ciddi kayıplara neden olan Fusarium solgunluğu hastalığına karşı dirençli gen keşfetti.
1930'lu yıllardan bu yana çilek, tarımsal üretimde oldukça önemli bir yere sahip. Islah programları aracılığıyla 60'tan fazla patentli çeşidi üretiliyor. Öyle ki 2020 yılına gelindiğinde küresel çilek üretiminin 8,8 milyon tonu aştığı görülüyor. Çilek üretiminde 3,3 milyon ton ile ilk sırada yer alan Çin, dünya çilek üretiminin yüzde 38’ini karşılıyor. İspanya en büyük ihracatçı konumda bulunurken ABD en büyük ithalatçı ülkelerin başında geliyor. Yetiştiricilik alanı çok fazla olan çileğin doğal olarak birçok hastalık ve zararlısı bulunuyor. Çilek hastalıkları kök, meyve ve yaprak olmak üzere üç kısımda toplanıyor. Kök hastalıkları içinde en yaygın olanlarının başında ise Fusarium solgunluğu hastalığı geliyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre bu durum ileride son bulabilir. Fusarium solgunluğundan kaynaklanan çilek kayıpları, Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının, toprak kaynaklı ölümcül hastalığa dirençli genleri keşfetmesinden sonra daha az tehdit oluşturacağı öngörülüyor.
Dirençli çeşitler yolda
Çilekte Fusarium solgunluğu hastalığına karşıı yapılan araştırmalarda Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, üniversite fidanlığında binlerce çilek bitkisini taradı ve DNA örnekleri aldı. Daha sonra, Fusarium solgunluğunun birincil ırkına dirençli genleri tanımlamak için genetik kullanarak bir DNA teşhisi geliştirdi. Bu çalışma, yetiştiricilerin dirençli geni gelecekteki çilek çeşitlerine sokabileceği anlamına geliyor. Önümüzdeki aylarda Fusarium solgunluk direnci genine sahip yeni çeşitlerin yayınlanacağı tahmin ediliyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.