tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.11.2022

Küresel gıda ithalatı rekor kırdı

Küresel gıda ithalatı rekor kırdı

FAO’nun raporuna göre artan üretim maliyetleri ve tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmalar gıda ithalat faturasını rekor seviyelere ulaştırıyor. 2 trilyon dolara ulaşan ithalat faturası yoksul ülkelerde gıda güvenliğini tehdit ediyor.

Tahıllardan bitkisel yağlara kadar temel ihtiyaç maddelerinde meydana gelen fiyat artışları, ekonomik olarak zayıf birçok ülkenin daha fazla ödeme yapmasına rağmen daha az gıdaya ulaşmasına neden oluyor. Küresel gıda ithalat faturasının, haziran ayında öngörülen rakamın 128,6 milyar dolar üstüne çıkarak 1,94 trilyon dolara ulaştığı ve rekor kırdığı belirlendi. Bir grup düşük gelirli ülkenin gıda sevkiyatında daralma beklense de toplam gıda ithalat faturasında değişiklik olmayacağı öngörülüyor. FAO, bunun büyüyen bir erişim sorununa işaret ettiğini vurguluyor.

Gıda fiyat endeksi düşüyor, ithal gıda maliyeti artıyor

Gıda ithalat faturası, meyve ve sebzeler, deniz ürünleri, kakao, çay ve baharatların yanı sıra tahıl ve et gibi içecek ve temel gıda maddelerine kadar geniş bir ürün yelpazesini içeriyor. FAO, ithal gıda maddelerine yapılan harcamaların artmaya devam ettiğini belirtti. Ancak faturadaki artış hızının, ithalatçı ülkelerin satın alma gücünü aşındırması ve hacimleri azaltmasıyla yavaşlaması bekleniyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.