tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.10.2022

Toprak krizine karşı küresel hareket

Toprak krizine karşı küresel hareket

Küresel iklim değişikliği, tarımsal üretimde verimliliği azaltıyor ve toprak bozulmasının en büyük etkenlerden biri haline geliyor. Toprağı iyileştirmeyi hedefleyen SaveSoil isimli küresel kampanya ise ses getiriyor.

BM'ye göre 2050 yılına kadar tarım alanlarının yüzde 90'ı tahrip olabilir. Toprağın tahrip olması ve kalitesinde meydana gelen düşüş tarımsal üretim şekillerini değişime uğratıyor. Uzmanlar toprağın sağlığına öncelik veren yaklaşımlar üzerinde yoğunlaşmanın önemini vurguluyor. Bu noktada Hindistan'da toprağı korumak için küresel bilinç yaratmak isteyen Sadhguru adlı guru, SaveSoil (Toprağı Kurtar) adlı küresel bir kampanya başlattı. Toprak sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen kampanya kapsamında üreticilere topraklarındaki organik maddeyi koruyabilmeleri için çeşitli teşvikler sağlanması talep ediliyor.

toprak-krizi-ana-gorsel.jpg

Dünya toprak için bir araya geliyor

SaveSoil hareketi, toprak sağlığı ile ilgili bilinci yükseltmeyi ve üreticileri sürdürülebilir üretime yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu girişim hükümetleri, BM Ajanslarını, akademik çevreleri ve tüm dünya vatandaşlarını ‘toprağı kurtarmak’ gibi ortak bir amaçta birleştirmesi sebebiyle kapsayıcı bir misyon ediniyor. Ekolojik konulara öncelik verilmesi ile toprak krizinin aşılacağına inanan Savesoil hareketi, bu inancı tüm dünyaya yaymaya çalışıyor. Sadhguru, dünyanın her yerinden insanlara ulaşabilmek adına kitaplar yazıyor, YouTube’da canlı yayınlar yapıyor ve kampanya için etkinlikler düzenliyor. “Toprağın büyüsünün ölümü hayata çeviren tek sihirli malzeme” olduğunu söyleyen Sadhguru, toprağın büyüsünü canlı tutmak için ‘Toprağı Kurtar’ sloganıyla bir de farkındalık kampanyası yürütüyor. Kampanya kapsamında motosikletle 100 günde 30 bin km, 27 ülke turu yapıldı.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.