tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.12.2022

Bitkisel yağ verimi artıyor

Bitkisel yağ verimi artıyor

Bilim insanları, biyo mühendislik araştırmaları sonucunda bitkilerin meyve ve çekirdeklerindeki yağ oranını artırmaya yarayacak bir protein geliştirdi. Küresel tarım ve gıda üretiminde büyük sıçrama yaratacak keşfin uygulanması halinde yağ veriminde yüzde 18’e yakın bir artış bekleniyor.

Geniş kullanım alanlarına sahip olan bitkisel yağlar, geçtiğimiz yıl küresel pazarda 241,4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmıştı. Bilim insanları, WRINKLED1 adını verdikleri ve bitkilerin meyve ve çekirdeklerinde depoladığı yağ miktarını artırması beklenen proteinin, küresel bitkisel sıvı yağ pazar büyüklüğünde sıçrama yaratacağını düşünüyor. Yağ üretiminde önemli bir rol üstlendiği bilinen bu protein, bitkilerin DNA'sına bağlanarak çekirdeklere yağ depolanması sinyalini veriyor. Biyo mühendislik araştırmalarını yürüten bilim insanları, yaptıkları son çalışmada WRI1 proteininin yapısı ilk kez yüksek çözünürlüklü olarak görüntüledi. Proteinin moleküler yapısı ve bitki DNA’sına bağlanması detaylı biçimde incelendikten sonra bitkiye daha kolay bağlanacak şekilde yapısı değiştirildi. Bu sayede protein, bitki DNA’sına 10 kat daha fazla bağlandı ve bitki çekirdeğinde yağ artışı sağlandı. WRİNKLED1’i geliştiren, bitki üretimini artırmak yerine daha verimli bitkiler geliştirilmeye odaklanan araştırmacılar Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmalarının patentini aldı.

 

bitki-dnasi.jpg

Verimi merkeze alan araştırmaların önemi artıyor

Gıda dışı kullanım alanı oldukça geniş olan bitkisel yağlarda verimi artıran çalışmalardan hareketle bilim insanları, aynı miktarda bitki ile daha fazla insanın beslenebilmesi ve hammadde olarak kullanıldığı alanlarda üretimin artması için verimlilik odaklı yeni yöntem ve araştırmalara verilen önemin artması gerektiğini vurguluyor. Bu türden araştırmalara kaynak aktarılması ve yeni yağ mahsulleri geliştirmek için çalışmalar başlatılması gerektiğine dikkat çekiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.