E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
27.12.2022
Gana’da yenilebilir, çevreye ve sağlığa zararsız tarım atıkları, inşaat sektörüne hayat veriyor. ABD'li araştırmacılarla ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucu Hindistan cevizi ve soya atıklarından yapı malzemeleri üretilmeye başlandı.
Doğal kaynakların aşırı ve bilinçsiz kullanımı küresel anlamda doğaya ve yaşam döngüsünü sürdürmeye çalışan tüm canlılara ciddi zararlar veriyor. Günümüz dünyasında, doğal atıklardan üretilen yapı malzemeleri hem ekolojik hem de sosyal açıdan çok önemli bir yer tutuyor. Çevre dostu üretimi mümkün kılan biyo bazlı yapı malzemeleri bir süredir farklı sektörler tarafından kullanılıyor. Gana'nın başkenti Akra’da ise Hindistan cevizi kabuğu lifleri ve soya atıkları gibi tarımsal ürün atıklarının sürdürülebilir yapı malzemesi olarak kullanılması için çalışmalar yürütülüyor. Tarımsal atıkları uygun fiyatlı biyo bazlı yapı malzemelerine ve su kalitesini artıran arıtma sistemlerine dönüştüren Willow Technologies’in çalışmaları, atıkların üretimdeki kullanım potansiyelini ortaya koyuyor ve sürdürülebilir dünyaya ilham oluyor.
Maliyetleri aşağı çekmek için bir fırsat
Tarım atıkları ve yenilenebilir biyo bazlı malzemelerle çalışan Willow Technologies’in kurucusu Mae-ling Lokko, bilindik üretim biçimlerini değiştiriyor. Ekolojik tasarım ve yenilenebilir biyo bazlı malzemelerin geliştirilmesi üzerine çalışan Lokko, 2016’da Akra’daki Chalewote Sokak Sanatı Festivali’nde AMBIS Hindistan Cevizi Duvarını sergiledi. Lokko’nun “İleri Dönüşüm Pavyonu” adını verdiği bu panellerin yapımında hindistan cevizi kabuğuna ek olarak geri dönüştürülmüş çuval bezleri üzerine preslenmiş soya bağlayıcılar, petrol varillerinden elde edilen plastik atıklar ve reklam panolarından geri dönüştürülen atıklardan yapılan malzemeler de kullanıldı. Araştırmacılar, Hindistan cevizi kabuğu panellerinin üretimde maliyeti aşağı çekmek için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyor. Bu türden çalışmalar, dünyanın sorunları ile paralel artış gösteriyor. Daha önce yine Mae-ling Lokko ve beraberinde çalışan bir ekip, geri dönüştürülmüş kağıt, un ve nişasta ile yapılmış paneller inşa etmişti. Biyo bazlı malzemeler konusunda uzmanlaşan bu ekip, çevreye ve sağlığa zararsız tarım atıklarının inşaat sektöründe kullanılabilirliğini ortaya koyan çalışmalarını sürdürüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.