tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.11.2022

ABD’de tarım kasırga ve kuraklığa teslim

ABD’de tarım kasırga ve kuraklığa teslim

ABD’de devam eden aşırı kurak koşullar üretimi giderek zorlaştırırken, Fiona ve Ian kasırgalarıyla birlikte tarımsal ürünlerdeki tahribat ciddi boyutlara ulaştı. Bu durumun ülke ve dünya genelinde gıda sevkiyatını aksatacağı düşünülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri, bin yılda bir görülen mega kuraklığın 22. yılına doğru giderken birçok büyük iklim felaketi gördü. Aşırı kurak hava koşulları, verdiği 1 milyar dolarlık ekonomik zararın yanı sıra küresel gıda sistemini bozulmaya itiyor. İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan zenginlik ve buna bağlı olarak tüketim kalıplarındaki değişiklikler sıcaklıkların artmasına, dolayısıyla kuraklığın uzamasına sebep oluyor. ABD’de birçok ürünün normal hava koşullarında olduğu gibi büyümek ve verimi korumak için mücadele ettiği görülüyor. Ülkenin bazı bölgelerinde mahsuller çok fazla yağmur alırken, diğerleri ihtiyaç duyduğu yağışa erişemiyor. Bu durum, bölgedeki üreticilerin faaliyetlerini etkilediği gibi dünya genelinde gıda sevkiyatını da aksatıyor.

abd-tarim-kasirga-1.jpg

İklim krizinin boyutları gözler önüne seriliyor

Fiona ve Ian Kasırgaları, Doğu Kentucky'de sel baskınlarına neden olmuştu. Bu baskınlardan sonra, eyaletin başlıca tarım bölgelerindeki narenciye üreticileri, meyvelerinin yüzde 50 ila yüzde 90'ının şiddetli rüzgarlar ve yağmur nedeniyle ağaçlardan düştüğünü bildirdi. ABD Tarım Bakanlığı, eyalette bu sezon portakal üretiminin yüzde 32 oranında düşüş göstereceğini öngördü. Dünyadaki işlenmiş domateslerin yaklaşık yüzde 30'unu üreten Kaliforniya’da ise kuraklık asma üzerinde kurumaya neden olduğu için yüzde 10 düşüşle yalnızca 10,5 milyon ton domates yetiştirileceği tahmin edildi. Yüksek talep ve azalan arz domates fiyatlarına yansımaya başladı.

abd-tarim-kuraklik-2.jpg

Buğday verimleri çarpıcı seviyede düşüyor

Kuraklık Orta Batı eyaletlerini vurduğundan ABD'de kışlık buğday hasadı bu yıl yüzde 25 oranında düştü. Ardından baharda gelen yüksek yağış ve kar fırtınası, ürünleri sular altında bıraktı. Uzmanlar kışlık buğday veriminin düşmeye devam edeceğini öngörüyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin önüne geçmek için yeni buğday çeşitleri üretmeye başladı. Ancak iklim değişikliğinin bu yeni mahsullerden elde edilen verimi de etkileyebileceği düşünülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.