tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.12.2022

Bitkiler elektrik üretecek

Bitkiler elektrik üretecek

Fotosentezden elektrik üreten bilim insanları, küresel iklim değişimine meydan okuyan sürdürülebilir kaynaklara bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Yalnızca tek bir yapraktan 0,28 V elde edilirken, birden fazla yaprağın seri olarak bağlanmasının voltajı artırabileceği ve gelecekte bitkilerin elektrik üretiminde kullanılabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, bitki hücrelerinde doğal olarak taşınan elektronları toplayarak bir tür elektrik üretimi üzerine çalışıyor. Besin, oksijen ve hatta ev ve bahçelerde dekor olarak kullanılan bitkiler bu kez elektrik kullanımı için geliştiriliyor. Akım üretmek için fotosenteze yönelen araştırmacılar, yaşayan fotosentetik hücrelerin sürekli olarak bir fotoakım olarak çekilebilen ve tıpkı bir güneş pili gibi harici bir devreye güç sağlamak için kullanılabilen bir elektron akışı ürettiğini tespit etti. Araştırmacılar, bazı bitkilerin su ve besin maddelerini yapraklarında tutmak için kalın kütiküllere sahip olduğunu, bu tür bitkilerin yaptığı fotosentezin, canlı güneş pilleri için güç yaratabileceğini keşfetti. Bu keşiften hareketle, 'buz bitkisi' olarak da adlandırılan etli Corpuscularia lehmannii'nin yapraklarına elektrik iletkenleri yerleştirildi ve voltajının 0,28 V olduğu tespit edildi. Bitkinin bir devreye bağlandığında bir günden fazla akım üretmeye devam edebileceği düşünülüyor. Son araştırmalar birçok insana bilim kurgu gibi gelebilir ancak bilim insanları yöntemlerinin gelecekteki sürdürülebilir, çok işlevli yeşil enerji teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayabileceğine inanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.