Tohum endüstrisi küresel çapta sorun yaratan domates kahverengi buruşukluk meyve virüsünün (ToBRFV) etkilerini azaltmak amacıyla bir araya geldi.
İlk olarak 2015 yılında Ürdün’de yetiştirilen domateslerde tespit edilen domates kahverengi buruşukluk meyve virüsü (ToBRFV), sonrasında 2019 yılında İtalya, Yunanistan, Türkiye’de, 2020 yılında ise Fransa, Meksika ve Çin gibi ülkelerde de görülmüştü. Uluslararası Tohum Federasyonu’nun (ISF), tohum endüstrisi ve hükümetler arasında Ulusal Bitki Koruma Ofisi aracılığıyla, yetiştiricileri endişelendiren bu virüse karşı bilgi paylaşmak, iletişimi artırmak ve ilgili tüm taraflar arasında iş birliği sağlamak amacıyla uluslararası bir diyalog düzenlediği belirtildi. Düzenlenen toplantıda odaklanılan konuların; mevcut ToBRFV düzenlemeleri ve domates ve biber tohumlarının sınır ötesi hareketi üzerindeki etkisi, tohum üretim sahalarında ToBRFV riskini azaltmak için tohum sektörü tarafından kullanılan mevcut teknolojiler ve ToBRFV ve yeni ortaya çıkan bitki sağlığı sorunlarını ele alması için sonraki adımlar olarak belirlendiği tespit edildi.
Direnç kırıldı, virüs çok kolay bulaşıyor
Sağlıklı bir bitkiye, iş aletleri, eller, enfekte bir bitki veya virüs içeren toprakla fiziksel temasa geçmesi hâlinde virüsün çok kolay bulaştığı belirtildi. On yıllardır mücadele edilen virüsün, direnç gösteren genlerin de üstesinden geldiği tespit edildi. Bilim insanları ToBRFV'ye direnç sağlayacak yeni genleri belirlemek için çalışıyor. Tohum sektörü ise virüsün yayılmasını durdurmak amacıyla anlamlı, uzun vadeli çözümler bulma konusunda üzerine düşeni yapmak istiyor.