E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Türkiye’de üretilen mısır üzerine 2 yıldır sürdürülen analiz çalışmaları sonuçlandı. Aflatoksin düzeyi oldukça düşük çıkan mısırlar arasında ayrıca hiçbir GDO’ya rastlanmadı.
paylaş
NASA, Türkiye’nin de aralarında olduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde bin yılın en kurak günlerinden geçtiğini açıkladı. Tarımsal üretimi doğrudan etkileyen kuraklık rekoru hem doğal hem insan kaynaklı.
Sebze-meyve hallerinde gıda laboratuvarları kurulması talebiyle kampanya başlatıldı. Ürünlerde kalıntı analizi yapacak laboratuvarlar 2012’de kabul edilen yeni Hal Yasası ile zorunlu hale gelmişti.
Cerattepe’de bakır madenine karşı tepkiler sonuç verdi. Başbakan ile yapılan görüşmeden hukuki süreç tamamlanana kadar çalışmaların durdurulması kararı çıktı.
Niğde ve Hacettepe Ünversitelerinin ortak yürüttüğü çalışma ile sebze-meyve moleküllerinden pestisit üretildi. Pestisit, geleceğin nano boyuttaki bitki koruma ürünlerine emsal oluşturuyor.
Artvin-Cerattepe’de bakır madeni girişimine karşı tepkiler sürüyor. Maden sahası yapılmak istenen Kafkasör yaylası dünyanın 100 doğal ormanı arasında yer alıyor.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışının Nisan ayında başlayacağı açıklandı. 4 yıl önce kanuna bağlanan satış için 255 bin üretici bekleyişte.
Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde erken bahar yaşanıyor. Enstitünün deneme arazisinde bulunan badem ağaçları 20 gün erken çiçek açtı.
Kumtepe’de yürütülen arkeolojik kazılarda Avrupa’da tarımın başlangıcına dair bulgulara rastlandı. Stockholm Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalar tarım toplumuna geçişe dair ipuçları veriyor.
Nişasta bazlı şekerlerin kotasını arttırmayı öngören Şeker Kanun Tasarısı yeniden meclis gündemine geliyor. Tasarı 2 yıl önce şekerpancarı üreticilerinin tepkisine neden olmuştu.
Türkiye’de ilk kez bir transgenetik sebze geliştirildi ve Tuta’ya dirençli domates üretildi. Ancak GDO üretiminin yasak olduğu Türkiye’de bu gelişme şu an için laboratuvarda kalmaya mahkum.
FAO, geleneksel buğday türlerinin tehlike altında olduğu ülkeleri inceledi. Türkiye buğdayda biyoçeşitlilik konusunda alarm veren ülkeler arasında ilk sırada!
Son yıllarda örnekleri artan sebze-meyve alım merkezilerine bir yenisi eklendi. Denizli-Çivril’de kurulan Gümüşsu Kiraz Alım Merkezi kiraz üreticisi ile tüccarı tek noktada bir araya getirecek.
Kastamonu-Hanönü’nde HES kanalında yaşanan arıza nedeniyle çevrede bulunan tarım arazileri zarar gördü. Söz konusu HES ile ilgili 2012 yılında açılan iptal davası açılmış ama sonuç alınamamıştı.
Ege ve Marmara’da yoğun yağmur ve kar yağışı dere taşkınlarına neden oluyor. Manisa ve Bursa’da ıspanak ve brokoli arazileri su baskınlarından zarar gördü.
Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi Yedikule bostanlarına bir kez daha iş makineleri girdi. Son 3 yıldır İstanbul’un az sayıdaki tarımsal üretim alanı sürekli olarak yıkım tehdidi altında.
Çalışmalarını İngiltere’de sürdüren Türkiyeli bilim insanı Galip Akay önemli bir buluşa imza attı. Akay’ın geliştirdiği SRS maddesi tarımda su ve gübre kullanımında kayıplarını ciddi oranda azaltıyor.
Isparta ile özdeşleşen lavanta artık Trakya’da da geniş çapta üretilecek. Edirne’de 6 farklı lavanta çeşidine ait toplam 6 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleşti.
Soğuk ve don olaylarına karşı dayanıklı ceviz türlerinin aşıyla çoğaltılması için proje geliştirildi. Proje için Bitlis’te üstün nitelikli ceviz gen kaynakları belirlendi.
İzmir'de düzenlenen "Dünyada Kağıt Yapımı-Bölge Haritaları" sergisinde kağıt üzerine hazırlanmış İzmir’in yerel bitki haritası bulunuyor.
Şanlıurfa'da nar çekirdeği ve kabuğundan elde edilen un ile bisküvi yapıldı. Dünyada bir ilk olan bisküvi lezzetiyle beğeni topluyor.
Kaz dağlarında "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen Reishi mantarı bulundu. Uzak Doğu'da ilaç yapımında kullanılan türün ekonomik değeri çok yüksek.
Sera kurmak isteyen girişimcilere verilmesi planlanan 100 bin TL ve üreticilere sera desteği sağlanmasına dair düzenlemeler yürürlüğe girdi.
Patates üretiminde birinci, elma ve lahanada ikinci sırada yer alan Niğde’de, alternatif ürün olarak yetiştirilen çileğin üretim alanları yaygınlaşıyor.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!