NASA, Türkiye’nin de aralarında olduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde bin yılın en kurak günlerinden geçtiğini açıkladı. Tarımsal üretimi doğrudan etkileyen kuraklık rekoru hem doğal hem insan kaynaklı.
NASA, Türkiye tarımının da kalbinin attığı Doğu Akdeniz kıyılarında bin yılın en ağır kuraklığının yaşadığını açıkladı. NASA’ya göre 1998 yılında başlayan kuraklık dalgası son 900 yılın en yüksek değerlerine ulaştı. Kuraklığın nedeni ise hem doğal etkenler hem de iklim değişikliği.
Bin yılın en zor günleri
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) New York’ta bulunan araştırma enstitüsünden uzmanlar son 900 yıla ait kuraklık verilerini incelerken korkutucu bir gerçeğe ulaştı. Buna göre Akdeniz’in doğusunda bin yıllık kuraklık rekoru kırıldı. 1998-2012 dönemi ise son 500 yılın rekorunu yüzde 50 ile aşarak tarihe geçti.
Sebze-meyvenin merkezi alarm veriyor
NASA’nın hazırladığı iklim simülasyonlarına göre kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerden biri ise Türkiye. Sebze-meyve üretiminin kalbinin attığı Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Filistin, Lübnan ve Suriye de kuraklık haritasında kırmızıya boyanmış olan diğer ülkeler. Etkileri hala süren 14 yıllık su kıtlığı rekoru tarım arazileri doğrudan etkiliyor.
Anormal değerler insan kaynaklı
Araştırmayı yürüten NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Ben Cook’a göre kuraklığın tek nedeni asırlar süren doğal ısı ve nem değişiklikleri değil. İnsan kaynaklı iklim değişikliği de bu olumsuz rekorun kırılmasına yardımcı olmuş durumda. Cook, “Son iklim anormalliklerini incelediğimizde buna insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor. Araştırma ekibinden Yochanan Kushnir ise, “Akdeniz gelecekte iklim değişiminden en çok etkilenecek bölgelerden biri” uyarısını yapıyor.