tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.2.2016

Hallerde kalıntı analizi yapılmalı

Hallerde kalıntı analizi yapılmalı

Sebze-meyve hallerinde gıda laboratuvarları kurulması talebiyle kampanya başlatıldı. Ürünlerde kalıntı analizi yapacak laboratuvarlar 2012’de kabul edilen yeni Hal Yasası ile zorunlu hale gelmişti.

Büyükşehirler hallerinde kalıntı analizi yapacak laboratuvarların kurulması için girişim başlatıldı. Ege ve Akdeniz Üniversitesi’nden ziraat akademisyenlerinin başlattığı kampanya şimdiden 20 bin imzaya ulaşmış durumda. Kampanya, maksimum kalıntı limitlerini aştığı tespit edilen ürünlerin toplatılmasını öngörüyor.

Hal Yasası zorunlu kılmıştı ama…

İç pazarda sebze-meyve ürünlerinin yeterli düzeyde kalıntı analizine tabi tutulup tutulmadığı uzun süredir tartışılıyor. 2012 yılının ilk gününde yürürlüğe giren yeni Hal Yasası da toptancı hallerinde zirai ilaç kalıntı limitlerinin izini sürecek laboratuvarların kurulmasını şart koşmuştu.

Bu süre zarfında Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin semt pazarlarında yaptığı araştırma ise ilginç bir gerçekliği ortaya koydu. 2 yıl boyunca 709 adet sebze ve meyve üzerinde yapılan analizlerde her 4 üründen birinin maksimum kalıntı limiti aştığı ortaya konuldu.

Tek örnek Bursa’da

“Yeni Hal Yasası’nın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hallerde bu laboratuvarlar kurulmadı. Bildiğimiz kadarıyla yalnızca Bursa’da var, o da akredite bir laboratuvar değil” diyen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Bu merkezlerin kurulmaması halinde yasa 100 bin TL ceza öngörüyor. Bunun uygulanıp uygulanmadığını merak ediyoruz” şeklinde konuşuyor. Kampanyada ayrıca yapılacak analizlerin sonuçlarının detaylı olarak kamuoyuyla paylaşılması da talep ediliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.