tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.3.2016

Türkiye'nin mısırı güvenlikten tam not aldı

Türkiye

Türkiye’de üretilen mısır üzerine 2 yıldır sürdürülen analiz çalışmaları sonuçlandı. Aflatoksin düzeyi oldukça düşük çıkan mısırlar arasında ayrıca hiçbir GDO’ya rastlanmadı.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen “Türkiye’de Üretilen Msırlarda Aflatoksin ve GDO Analizi” araştırması sonuçlandı. 2 yıl boyunca Türkiye genelinde birbirine komşu olmayan tarım arazilerinden alınan örnekleri inceleyen araştırmalar olumlu sonuçlar elde etti. Buna göre Türkiye’de mısırın aflatoksin hızlı bir düşüş eğilimi gösteriyor. Öte yandan ülke içinde genetiği değiştirilmiş (GD) hiçbir mısır çeşidi ise bulunmuyor.

Aflatoksin yüzde 1'in altında

Bitkisel üretim sürecinde nem koşullarında gelişen aflatoksin maddesi uzun vadede kanserojen bir etkiye sahip. Dünya genelinde gıdalarda azaltılmaya çalışılan aflatoksin Türkiye’deki mısır üretiminde de hızlı bir düşüş eğiliminde. Araştırma sonuçlarına göre, 2013 yılında yüzde 7’ye düşen aflatoksin oranı 2014’e gelindiğinde ise yüzde 1’in altına indi.

İyi Tarım uygulamaları etkili oldu

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz coğrafyasında aflatoksin vakalarının oranı yüzde 10 ortalamaya sahip. Bu oran Afrika’da yüzde 40’a çıkarken Avrupa ve Kuzey Amerika’da ise sıfıra yakın. Araştırma yöneticilerinden Prof. Dr. Nevzat Artık, Türkiye’deki düşüşü hava koşullarına ve İyi Tarım uygulamalarına bağlıyor.

GDO "fiili" olarak da yok

Toplanan mısır örnekleri üzerine yapılan GDO analizleri ise Türkiye’de herhangi bir GD mısırın üretilmediğini gösterdi. Türkiye’de GD mısırlar dahil olmak üzere GDO üretimi hali hazırda zaten yasak. Ancak sonuçlar, karışma ya da yasadışı üretim gibi vakaların mevcut olmadığını gösteriyor. Dünya genelinde üretilen mısırların 4’te 1’i GDO’lardan oluşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.