E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
07.01.2016
Soğuk ve don olaylarına karşı dayanıklı ceviz türlerinin aşıyla çoğaltılması için proje geliştirildi. Proje için Bitlis’te üstün nitelikli ceviz gen kaynakları belirlendi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından hazırlanan ve soğuğa dayanıklı ceviz türlerinin aşıyla çoğaltılması amaçlanan projenin tanıtımı yapıldı. Proje ile Doğu Anadolu’da ceviz üretiminin arttırılması planlanıyor.
Son yıllarda geç ilkbahar döneminde yaşanan ani ve şiddetli soğuklar Doğu Anadolu Bölgesi’nin genelinde ve Adilcevaz’da büyük zararlara yol açtı. Bu da ceviz veriminde kritik düşüşlere neden oldu.
Rekabetçi ceviz çeşitleri yaratılacak
Genç yapraklanan ceviz tiplerinin tespit edilmesi ve gen kaynağının muhafaza edilmesi ceviz yetiştiriciliği adına önemli bir konu. Adilcevaz cevizlerinin farklı genotiplerindeki üstün nitelikli, soğuklara dayanıklı tiplerin tespiti, aşıyla çoğaltılması ve genç bahçesinde muhafaza edilerek fidanların hizmetine sunulması projenin en önemli hedefleri. Elde edilecek üstün özellikli çeşitlerin yerli ve yabancı standart çeşitlerle rekabet edebilir niteliklere ulaştırılması planlanıyor.
Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 4,5′ü Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yapılıyor. Ağaç sayısının yüzde 8’e yakın kısmı ise Van Gölü havzasında bulunuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.